.

Cod COR turnator fonta


Cod COR turnator fonta

Cod COR: turnator fonta

Cod COR: 812115 - turnator fonta


Meseria de turnator fonta face parte din grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor.

Istoria meseriei de turnator fonta

Meseria de turnator fonta a existat de mai bine de 200 de ani. A fost inventata in Anglia in secolul al XVIII-lea si a devenit rapid una dintre cele mai importante meserii din industria metalurgica. Turnatorii fonta au folosit tehnici de turnare si modelare a metalului pentru a crea piese metalice complexe si utile. Acestia au folosit un amestec de fonta si alte metale topite pentru a crea piese metalice care erau folosite in industria constructiilor, a transporturilor si a agriculturii. In prezent, turnatorii fonta folosesc tehnologii avansate pentru a crea piese metalice complexe si utile pentru industria moderna.

Model fisa de post: turnator fonta

Fisa de post pentru meseria de turnator fonta


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: turnator fonta, cod COR 812115


Grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor

Titlu post: Turnator fonta

Descrierea postului:

Turnatorul fonta este responsabil pentru pregatirea si turnarea fontelor metalice in forme speciale. Acesta trebuie sa pregateasca fonta, sa o toarne in forme si sa o lase sa se raceasca. Turnatorul fonta trebuie sa se asigure ca fonta este turnata corect si sa verifice calitatea produselor finite.

Responsabilitati:

- Preia fonta din furnal si o pregateste pentru turnare

- Turneaza fonta in forme speciale

- Verifica calitatea produselor finite

- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor

- Respecta toate regulile de siguranta si procedurile de lucru

- Urmareste si raporteaza orice defecte sau probleme

Competente:

- Experienta in turnarea fontelor metalice

- Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa

- Abilitati de citire si interpretare a planurilor

- Abilitati de inspectie si verificare a calitatii

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de urmarire si raportare a defectelor

  • 8

    Grupa Majora 8

    Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

    Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

  • 81

    Subgrupa Majora 81

    Operatori la masini si instalatii

    Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

  • 812

    Grupa Minora 812

    Operatori la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor

    Operatorii la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor opereaza, actioneaza si supravegheaza masinile (instalatiile) si echipamentele de comanda cu o unica functie, utilizate pentru a controla transformarea, prelucrarea si finisarea minereurilor si metalelor.

  • COR

    Grupa de baza 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor

    Operatorii la instalatiile de prelucrare a metalelor actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.

  • COD

    COD COR 812115 - turnator fonta