.

Cod COR Presedintele Romaniei


Cod COR Presedintele Romaniei

Cod COR: Presedintele Romaniei

Cod COR: 111117 - Presedintele Romaniei


Meseria de Presedintele Romaniei face parte din grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului.

Istoria meseriei de Presedintele Romaniei

Presedintele Romaniei este una dintre cele mai vechi si importante functii din tara noastra. Primul presedinte al Romaniei a fost Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales in 1866. El a fost urmat de Carol I, care a fost ales in 1881 si a ramas in functie pana in 1914. In perioada interbelica, Romania a avut trei presedinti: Ferdinand I, Carol II si Mihai I. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Romania a fost condusa de comunisti, iar presedintele a fost ales de catre Partidul Comunist. In 1989, Romania a trecut la o forma de guvernare democratica si a ales un presedinte ales prin vot popular. In prezent, presedintele Romaniei este Klaus Iohannis. El a fost ales in 2014 si a fost realeas in 2019.

Model fisa de post: Presedintele Romaniei

Fisa de post pentru meseria de Presedintele Romaniei


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: Presedintele Romaniei, cod COR 111117


Grupa de baza: 1111 Legislatori, membri ai executivului

Titlul postului: Presedinte al Romaniei
Scopul postului: Sa asigure reprezentarea statului roman si a poporului roman la nivel national si international si sa asigure respectarea Constitutiei si a legilor tarii.
Responsabilitati:
Sa reprezinte Romania in relatiile internationale si sa asigure respectarea intereselor si valorilor nationale in cadrul acestora.
Sa asigure respectarea Constitutiei si a legilor tarii si sa promoveze valorile democratice si respectul pentru drepturile omului.
Sa emita decrete si ordonante in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
Sa numeasca si sa revoce, dupa caz, membrii Guvernului, ambasadorii si reprezentantii Romaniei in organizatiile internationale.
Sa acorde gratieri si amnistii in conformitate cu Constitutia si legile tarii.
Sa promoveze cooperarea si dialogul intre institutiile statului si intre institutiile publice si private relevante.
Sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si sa protejeze suveranitatea si integritatea teritoriala a Romaniei.
Sa reprezinte statul roman in relatia cu alte state si cu organizatiile internationale, inclusiv in cadrul tratatelor si acordurilor internationale.
Sa initieze si sa sustina politici publice in vederea promovarii dezvoltarii economice si sociale a tarii.
Cerinte:
Cetatean roman si detinator al dreptului de vot.
Varsta minima de 35 de ani.
Studii superioare si o experienta profesionala relevanta de cel putin 15 ani, dintre care cel putin 5 ani intr-o pozitie de conducere intr-o institutie publica sau privata.
Cunoasterea legislatiei si a sistemului politic si administrativ romanesc si international.
Abilitati excelente de comunicare, negociere si reprezentare.
Capacitatea de a lua decizii strategice in situatii complexe si de a gestiona eficient resursele.
Respectarea valorilor democratice, a drepturilor si libertatilor fundamentale si a principiilor statului de drept.
Cunoasterea unei limbi straine relevante pentru activitatea prezidentiala poate fi un avantaj.

  • 1

    Grupa Majora 1

    Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

    Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

  • 11

    Subgrupa Majora 11

    Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

    Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

  • 111

    Grupa Minora 111

    Legislatori, membri ai executivului

    Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

  • COR

    Grupa de baza 1111 Legislatori, membri ai executivului

    Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

  • COD

    COD COR 111117 - Presedintele Romaniei