Cod COR: 731827 - aburitor textile
Meseria de aburitor textile face parte din grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare.
Meseria de aburitor textile a fost practicata de mii de ani, incepand cu perioada antichitatii. Aburirea a fost folosita pentru a imbunatati calitatea tesaturilor, in special pentru a le face mai moi si mai rezistente. Aburitorii textile au folosit aburi pentru a indeparta impuritatile si pentru a imbunatati calitatea tesaturilor. in secolul al XIX-lea, aburitorii textile au inceput sa foloseasca masini specializate pentru a aburi tesaturile. Aceste masini au permis aburitorilor textile sa lucreze mai rapid si mai eficient. in prezent, aburitorii textile folosesc masini specializate pentru a aburi tesaturile si pentru a le face mai moi si mai rezistente.
Fisa de post pentru meseria de aburitor textile
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: aburitor textile, cod COR 731827
Titlu post: Aburitor Textile
Descrierea postului:
Aburitorul Textile este responsabil pentru prelucrarea materialelor textile prin aburire. Acesta trebuie sa asigure ca materialele textile sunt prelucrate in mod corespunzator si sa respecte standardele de calitate.
Responsabilitati:
Preluarea materialelor textile si pregatirea lor pentru aburire;
Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare pentru aburirea materialelor textile;
Monitorizarea procesului de aburire si ajustarea parametrilor in functie de materialul textile;
Verificarea calitatii materialelor textile aburite;
Mentinerea echipamentelor si a materialelor in stare buna de functionare;
Respectarea standardelor de calitate si a procedurilor de lucru;
Raportarea oricaror probleme sau defecte inregistrate in timpul procesului de aburire.
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul prelucrarii textile;
Cunostinte solide despre materialele textile si procesele de prelucrare;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de utilizare a echipamentelor si a materialelor necesare pentru aburirea materialelor textile;
Atentie la detalii si capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.
Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare aplica tehnici si modele traditionale pentru a produce tesaturi, produse tricotate, brodate, tesute si alte articole de imbracaminte si articole de uz casnic, precum si incaltaminte traditionala, genti de mana, curele si alte accesorii.