Cod COR: 315509 - agent de securitate aeroportuara
Meseria de agent de securitate aeroportuara face parte din grupa de baza: 3155 Tehnicieni pentru siguranta traficului aerian.
Agentul de securitate aeroportuara este o profesie relativ noua, care a aparut in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Acest post a fost creat pentru a asigura siguranta pasagerilor si a personalului din aeroporturi. Agentul de securitate aeroportuara are sarcina de a inspecta bagajele, de a verifica documentele de calatorie si de a monitoriza activitatile din aeroport. Acest post implica, de asemenea, verificarea pasagerilor si a bagajelor pentru a preveni contrabanda si alte activitati ilegale. Agentul de securitate aeroportuara trebuie sa fie atent si sa aiba o buna intelegere a regulilor si procedurilor de securitate. Acest post necesita, de asemenea, o buna cunoastere a legilor si regulilor de securitate aeroportuara. Agentul de securitate aeroportuara trebuie sa fie capabil sa reactioneze rapid si eficient in cazul unei amenintari la adresa sigurantei.
Fisa de post pentru meseria de agent de securitate aeroportuara
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: agent de securitate aeroportuara, cod COR 315509
Titlul postului: Agent de securitate aeroportuara
Descrierea postului:
Agentul de securitate aeroportuara este responsabil pentru asigurarea securitatii si sigurantei pasagerilor, a echipajelor si a bunurilor intr-un aeroport. Acesta trebuie sa respecte regulile si procedurile de securitate ale aeroportului si sa actioneze rapid si eficient in cazul unor situatii de urgenta.
Responsabilitati:
- Verificarea documentelor de calatorie si a bagajelor pasagerilor
- Monitorizarea zonelor de securitate si a echipamentelor de securitate
- Identificarea si raportarea oricaror activitati suspecte sau periculoase
- Colaborarea cu autoritatile de securitate si cu personalul aeroportului in cazul unor situatii de urgenta
- Asigurarea respectarii regulilor si procedurilor de securitate ale aeroportului
- Participarea la instruiri si sesiuni de formare pentru a-si imbunatati abilitatile si cunostintele
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul securitatii sau aeroportuar
- Abilitati excelente de comunicare si interactiune cu publicul
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a lua decizii rapide si eficiente in situatii de urgenta
- Cunostinte solide despre regulile si procedurile de securitate ale aeroportului
- Disponibilitatea de a lucra in ture si in weekend-uri
- Certificare de securitate aeroportuara (este un avantaj)
Beneficii:
- Salariu competitiv
- Asigurare medicala si de viata
- Concediu platit
- Oportunitati de avansare in cadrul companiei
- Formare si instruire continua
Aceasta este o descriere generala a postului de agent de securitate aeroportuara. Detaliile specifice ale postului pot varia in functie de aeroport si de compania de securitate care angajeaza.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Specialisti asimilati in stiinta si inginerie
Specialistii asimilati in stiinta si inginerie indeplinesc sarcinile tehnice legate de activitatea de cercetare si metodele operationale in domeniul stiintei si ingineriei. Acestia supravegheaza si controleaza aspectele tehnice si operationale ale activitatii de minerit, industriei prelucratoare, constructiilor si alte operatiuni de inginerie, precum si exploatarea echipamentului tehnic, inclusiv aeronave si nave.
Controlori si operatori pentru trafic naval si aerian
Controlorii si operatorii pentru trafic naval si aerian comanda si navigheaza nave si aeronave, indeplinesc activitati tehnice pentru a asigura deplasarea sigura si eficienta, dezvolta sisteme electrice, electromecanice si de control computerizat al aerului.
Tehnicienii pentru siguranta traficului aerian indeplinesc sarcini cu caracter tehnic privind proiectarea, instalarea, administrarea, exploatarea, intretinerea si repararea sistemelor de control al traficului aerian si al sistemelor de navigatie aeriana.