Cod COR: 817104 - albitor pasta hartie
Meseria de albitor pasta hartie face parte din grupa de baza: 8171 Operatori la instalatiile de fabricare a celulozei si hartiei.
Meseria de albitor de hartie a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVIII-lea. Procesul de albire a hartiei a inceput cu folosirea de albitori naturali, cum ar fi varul, sulfatul de calciu si sulfatul de aluminiu. Aceste albitori au fost folosite pentru a face hartia mai alba si mai stralucitoare. Cu toate acestea, aceste albitori au fost foarte toxice si au provocat multe probleme de sanatate. in secolul al XIX-lea, albitorii chimici au inceput sa fie folositi pentru a albi hartia. Acestea au fost mai putin toxice si au permis producatorilor de hartie sa produca hartie mai alba si mai stralucitoare. in prezent, albitorii chimici sunt inca folositi pentru a albi hartia, dar sunt mai putin toxice si mai eficiente decat albitorii naturali.
Fisa de post pentru meseria de albitor pasta hartie
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: albitor pasta hartie, cod COR 817104
Titlu post: Albitor pasta hartie
Descrierea postului:
Operarea echipamentelor si utilajelor necesare albirii pastei hartie;
Monitorizarea procesului de albire si ajustarea parametrilor in functie de cerintele produselor;
Verificarea calitatii produselor si ajustarea parametrilor in functie de rezultate;
Monitorizarea si mentinerea parametrilor de productie;
Mentinerea curateniei si ordinii in zona de productie;
Respectarea procedurilor de productie si a standardelor de calitate;
Raportarea oricaror probleme tehnice sau de calitate catre supervisorul de productie;
Respectarea regulilor de securitate si a normelor de protectia muncii.
Cerinte:
Experienta anterioara in domeniul albirii pastei hartie;
Cunostinte tehnice si abilitati de operare a echipamentelor si utilajelor;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Atentie la detalii si spirit de observatie;
Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei
Operatorii la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei supravegheaza, actioneaza si controleaza echipamentele automate utilizate la taierea lemnului si prelucrarea cherestelei, furnirului, fabricarea placajelor, precum si la alte procese de prelucrare a lemnului pentru o utilizare ulterioara. Operatorii la masinile de fabricat celuloza actioneaza si supravegheaza diferite tipuri de masini si echipamente de prelucrare pentru producerea de celuloza.
Operatorii la instalatiile de fabricare a celulozei si hartiei actioneaza si supravegheaza masinile multifunctionale de control al proceselor industriale si echipamentele de prelucrare ce controleaza procesarea lemnului, celulozei si a altor materiale din celuloza.