Cod COR: 711920 - alpinist utilitar
Meseria de alpinist utilitar face parte din grupa de baza: 7119 Muncitori constructori si asimilati neclasificati in grupele de baza anterioare.
Meseria de alpinist utilitar se refera la folosirea tehnicilor de alpinism pentru a ajuta la construirea, repararea si intretinerea structurilor inalte, precum cladiri, poduri, turnuri de telecomunicatii si alte structuri. Aceasta meserie a aparut in anii 1950, cand alpinismul a devenit mai popular si mai accesibil. Alpinismul utilitar a devenit o meserie in sine in anii 1970, cand companiile au inceput sa angajeze alpinisti pentru a ajuta la construirea si intretinerea structurilor inalte. Alpinistii utilitari sunt specializati in folosirea echipamentului de alpinism si a tehnicilor de alpinism pentru a ajuta la construirea, repararea si intretinerea structurilor inalte. Acest lucru poate include instalarea si intretinerea cablurilor, a antenelor si a altor echipamente, precum si curatarea si repararea structurilor inalte. Alpinistii utilitari trebuie sa fie foarte bine pregatiti si sa aiba o intelegere profunda a tehnicilor de alpinism si a echipamentului necesar pentru a efectua aceste sarcini.
Fisa de post pentru meseria de alpinist utilitar
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: alpinist utilitar, cod COR 711920
Titlu post: Alpinist utilitar
Descrierea postului:
Alpinistul utilitar este responsabil pentru efectuarea de lucrari de alpinism utilitar, inclusiv instalarea, intretinerea si repararea de echipamente si structuri in locatii inalte si greu accesibile. Acesta trebuie sa aiba abilitati de escalada si alpinism, precum si cunostinte despre echipamentele si tehnicile de alpinism utilitar.
Responsabilitati:
Utilizarea echipamentelor si tehnicilor de alpinism utilitar pentru a efectua lucrari in locatii inalte si greu accesibile.
Instalarea, intretinerea si repararea de echipamente si structuri in locatii inalte si greu accesibile.
Utilizarea echipamentelor de protectie si siguranta adecvate.
Monitorizarea si raportarea oricaror probleme de siguranta sau de performanta.
Respectarea procedurilor si regulilor de siguranta.
Lucrul in echipa cu alte persoane implicate in proiecte de alpinism utilitar.
Lucrul in conditii de vreme nefavorabila.
Cerinte:
Experienta in alpinism utilitar si escalada.
Cunostinte despre echipamentele si tehnicile de alpinism utilitar.
Abilitati de comunicare si lucru in echipa.
Abilitati de planificare si organizare.
Abilitati de rezolvare a problemelor.
Abilitati de luare a deciziilor.
Abilitati de lucru in conditii de vreme nefavorabila.
Permis de conducere.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni
Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori constructori si asimilati
Muncitorii constructori si asimilatii acestora se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu efectuarea diferitelor constructii si sarcini de intretinere a cladirilor.
Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii constructori si asimilatii acestora care nu sunt clasificati in alta parte in grupa minora 711 - Muncitori constructori si asimilati. De exemplu, grupa de baza include lucratori in demolare, lucratori in intretinerea clopotnitelor, semineurilor si cosurilor industriale, muncitori in ridicarea schelelor.