Cod COR: 612301 - apicultor
Meseria de apicultor face parte din grupa de baza: 6123 Apicultori si sericicultori.
Istoria meseriei de apicultor se intinde pe o perioada de peste 4.000 de ani. Primii apicultori au fost egiptenii, care au folosit albinele pentru a produce miere si ceara. In Grecia antica, apicultura a fost considerata o arta si a fost practicata de catre filozofi si poeti. In Evul Mediu, apicultura a devenit o industrie importanta in Europa, iar apicultorii au folosit tehnici avansate pentru a creste albinele si a obtine produse apicole. In secolul al XIX-lea, apicultura a devenit o industrie globala, iar apicultorii au folosit tehnologii avansate pentru a creste albinele si a obtine produse apicole de calitate. In prezent, apicultura este o industrie importanta in intreaga lume, iar apicultorii folosesc tehnologii avansate pentru a obtine produse apicole de calitate.
Fisa de post pentru meseria de apicultor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: apicultor, cod COR 612301
Titlu post: Apicultor
Descrierea postului:
Apicultorul este responsabil pentru ingrijirea stupilor, colectarea mierii si a produselor apicole, precum si pentru prelucrarea si comercializarea acestora.
Responsabilitati:
- ingrijirea stupilor si a albinelor, inclusiv hranirea, indepartarea daunatorilor si monitorizarea starii de sanatate a albinelor;
- Colectarea mierii si a produselor apicole;
- Prelucrarea mierii si a produselor apicole;
- Comercializarea mierii si a produselor apicole;
- Monitorizarea starii de sanatate a stupilor si a albinelor;
- Monitorizarea conditiilor meteorologice si a mediului pentru a determina impactul asupra stupilor si albinelor;
- Asigurarea respectarii regulilor si reglementarilor privind apicultura.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul apiculturii;
- Cunostinte solide despre albine si stupi;
- Abilitati de comunicare si relationare;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de gestionare a
Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
Lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit se ocupa cu cresterea si recoltarea culturilor de camp sau cu plantarea de arbori si arbusti, culegerea de fructe de padure si plante salbatice, cresterea (reproductia), ingrijirea ori vanarea animalelor, producerea unei game diversificate de produse prin cresterea animalelor, cultivarea, intretinerea (conservarea) si exploatarea padurilor, cresterea sau capturarea pestilor, cultivarea ori recoltarea diferitelor specii (forme de viata) acvatice in scopul de a asigura hrana, adapost si venituri pentru ei si familiile lor.
Muncitori calificati in agricultura
Muncitorii calificati in agricultura, orientati catre piata, planifica, organizeaza si efectueaza lucrari agricole necesare pentru cresterea si recoltarea culturilor de camp, plantarea pomilor si arbustilor, cresterea diferitelor specii de animale si producerea de produse de origine animala pentru vanzarea sau livrarea in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate sau in piete.
Crescatori de animale
Crescatorii de animale planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cresterea si ingrijirea animalelor domestice, pasarilor, albinelor, viermilor de matase si altor animale nedomestice, pentru productia de carne, produse lactate, miere, piei, materiale textile si alte produse sau pentru utilizarea ca animale de tractiune si in activitati sportive ori recreative, pentru vanzare sau livrare catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate ori in piete.
Apicultorii si sericicultorii planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru inmultirea, cresterea si ingrijirea insectelor, cum ar fi albine, viermi de matase si alte specii, pentru a produce miere, ceara de albine, matase si alte produse, pentru vanzare sau livrare catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate ori in piete.