.

Cod COR ascutitor-calitor garnituri de carde


Cod COR ascutitor-calitor garnituri de carde

Cod COR: ascutitor-calitor garnituri de carde

Cod COR: 722403 - ascutitor-calitor garnituri de carde


Meseria de ascutitor-calitor garnituri de carde face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de ascutitor-calitor garnituri de carde

Meseria de ascutitor-calitor garnituri de carde dateaza din secolul al XVIII-lea, cand a fost introdusa in Europa. Acestia erau specializati in ascutirea si calirea garniturilor de carde, care erau folosite pentru a tine firele de lana sau de bumbac in loc. Acestia foloseau unelte speciale pentru a ascuti si cali garniturile, precum si unelte speciale pentru a le asambla. Acestia erau foarte bine platiti si erau foarte respectati in comunitatile lor. In zilele noastre, aceasta meserie a devenit mai putin comuna, dar exista inca multi ascutitori-calitori garnituri de carde care lucreaza in intreaga lume.

Model fisa de post: ascutitor-calitor garnituri de carde

Fisa de post pentru meseria de ascutitor-calitor garnituri de carde


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: ascutitor-calitor garnituri de carde, cod COR 722403


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

Denumirea postului: Ascutitor-calitor garnituri de carde

Scopul postului: Ascutitor-calitor garnituri de carde este responsabil pentru ascutirea si calirea garniturilor de carde pentru a asigura functionarea corecta a masinilor de tesut.

Responsabilitati si sarcini:

Ascutirea si calirea garniturilor de carde folosind scule specializate si echipamente

Verificarea garniturilor de carde pentru a se asigura ca sunt in stare buna si functioneaza corect

Inlocuirea garniturilor de carde deteriorate sau uzate

Mentinerea echipamentelor si sculelor in stare buna si curata

Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectia muncii

Lucrul in echipa cu alti membri ai personalului pentru a se asigura ca toate sarcinile sunt indeplinite la timp

Respectarea tuturor regulilor si procedurilor companiei

Calificari si abilitati:

Experienta anterioara in ascutirea si calirea garniturilor de carde

Cunostinte despre scule si echipamente folosite in ascutirea si calirea garniturilor de carde

Abilitati de lucru in echipa si de comunicare

Abilitati de organizare si planificare

Abilitati de rezolvare a problemelor

Abilitati de urmarire a detaliilor

Abilitati de lucru in conditii de stres

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722403 - ascutitor-calitor garnituri de carde