Cod COR: 211105 - asistent de cercetare in fizica-chimie
Meseria de asistent de cercetare in fizica-chimie face parte din grupa de baza: 2111 Fizicieni si astronomi.
Istoria meseriei de asistent de cercetare in fizica-chimie se intinde pe o perioada de aproximativ doua secole. Incepand cu anii 1800, cercetatorii au inceput sa foloseasca tehnici si instrumente de laborator pentru a studia fizica si chimia. Acest lucru a necesitat prezenta unor asistenti de cercetare care sa ajute la pregatirea si intretinerea echipamentelor si sa asiste cercetatorii in experimentele lor. In anii 1900, asistentii de cercetare au inceput sa fie recunoscuti ca fiind un rol important in cercetarea stiintifica si au inceput sa fie angajati in numar mare in laboratoarele de fizica si chimie. Acestia au fost responsabili pentru pregatirea si intretinerea echipamentelor, pregatirea materialelor si a reactivilor, pregatirea si intretinerea camerelor de laborator si asistenta cercetatorilor in experimentele lor. In prezent, asistentii de cercetare in fizica-chimie sunt responsabili pentru pregatirea si intretinerea echipamentelor, pregatirea materialelor si reactivilor, pregatirea si intretinerea camerelor de laborator si asistenta cercetatorilor in experimentele lor.
Fisa de post pentru meseria de asistent de cercetare in fizica-chimie
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: asistent de cercetare in fizica-chimie, cod COR 211105
Fisa de post pentru un asistent de cercetare in fizica-chimie poate varia in functie de institutia si proiectul pentru care se lucreaza, insa urmatoarele responsabilitati si cerinte generale sunt comune:
Responsabilitati:
Colaborarea cu cercetatorii pentru a dezvolta experimente si a colecta date;
Asistenta in activitatile de laborator, cum ar fi pregatirea solutiilor, manipularea echipamentelor si analiza datelor experimentale;
Participarea la elaborarea rapoartelor de cercetare si la prezentari de cercetare;
Mentinerea echipamentelor de laborator si aprovizionarea cu consumabile si materiale;
Participarea la dezvoltarea protocoalelor de cercetare si la asigurarea ca toate activitatile sunt efectuate in conformitate cu reglementarile de siguranta;
indeplinirea altor sarcini de cercetare si administrare, cum ar fi organizarea intalnirilor, comandarea consumabilelor si indeplinirea sarcinilor administrative.
Cerinte:
Licenta sau master in fizica sau chimie, sau intr-un domeniu relevant;
Cunostinte de baza in utilizarea instrumentelor si tehnologiilor de laborator specifice domeniului de cercetare;
Abilitati de analiza si interpretare a datelor experimentale;
Capacitatea de a lucra in echipa si de a comunica eficient;
Cunoasterea limbii engleze, atat in scris cat si in vorbire;
Capacitatea de a respecta termenele limita si de a lucra in mod eficient sub presiune;
Abilitati excelente de organizare si gestionare a timpului.
Acestea sunt doar cateva exemple de responsabilitati si cerinte pentru un asistent de cercetare in fizica-chimie. Fiecare institutie si proiect poate avea propriile cerinte si responsabilitati specifice.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Specialisti in fizica si stiinta pamantului
Specialistii in fizica si stiinta pamantului efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geologie si geofizica.
Fizicienii si astronomii efectueaza cercetari si imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale referitoare la materie, spatiu, timp, energie, forte si campuri si interactiunile care apar in cadrul acestor fenomene fizice. Acestia aplica cunostintele stiintifice referitoare la fizica si astronomie in domenii ca industrie, medicina si in domeniul militar (sau alte domenii).