Cod COR: 263505 - asistent social cu competenta in sanatatea mintala
Meseria de asistent social cu competenta in sanatatea mintala face parte din grupa de baza: 2635 Specialisti in asistenta sociala si consiliere.
Istoria meseriei de asistent social cu competenta in sanatatea mintala se intinde pe o perioada de aproximativ 100 de ani. Inceputul profesiei se poate trasa inapoi la inceputul secolului al XX-lea, cand asistentii sociali au inceput sa lucreze in domeniul sanatatii mintale. In acea perioada, asistentii sociali au fost angajati pentru a ajuta persoanele cu tulburari mentale sa se adapteze la viata de zi cu zi si sa se integreze in comunitate. In anii 1950, asistentii sociali au inceput sa lucreze in cadrul serviciilor de sanatate mintala, oferind consiliere si sprijin persoanelor cu tulburari mentale. In anii 1970, asistentii sociali au inceput sa lucreze in cadrul serviciilor de sanatate mintala, oferind consiliere si sprijin persoanelor cu tulburari mentale. In prezent, asistentii sociali cu competenta in sanatatea mintala lucreaza in cadrul serviciilor de sanatate mintala, oferind consiliere si sprijin persoanelor cu tulburari mentale, precum si familiilor acestora. De asemenea, asistentii sociali cu competenta in sanatatea mintala ofera consiliere si sprijin persoanelor care sufera de alte afectiuni mentale, cum ar fi anxietatea, depresia si alte tulburari de comportament.
Fisa de post pentru meseria de asistent social cu competenta in sanatatea mintala
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: asistent social cu competenta in sanatatea mintala, cod COR 263505
Fisa de post pentru meseria de asistent social cu competenta in sanatatea mintala include urmatoarele responsabilitati si sarcini:
Responsabilitati:
1. Furnizarea de servicii de asistenta sociala pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala.
2. Dezvoltarea si implementarea de programe de interventie pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala.
3. Colaborarea cu alte departamente si organizatii pentru a furniza servicii integrate de sanatate mintala.
4. Furnizarea de consiliere si sprijin emotional pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala si familiile lor.
5. Monitorizarea si evaluarea progresului pacientilor cu probleme de sanatate mintala.
6. Dezvoltarea si implementarea de programe de prevenire a problemelor de sanatate mintala.
7. Furnizarea de informatii si educatie pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala si familiile lor.
8. Participarea la intalniri si conferinte pentru a discuta problemele de sanatate mintala si a dezvolta solutii.
Sarcini:
1. Evaluarea nevoilor pacientilor cu probleme de sanatate mintala si dezvoltarea de planuri de interventie.
2. Furnizarea de servicii de consiliere si sprijin emotional pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala si familiile lor.
3. Monitorizarea si evaluarea progresului pacientilor cu probleme de sanatate mintala si ajustarea planurilor de interventie, dupa caz.
4. Dezvoltarea si implementarea de programe de prevenire a problemelor de sanatate mintala, inclusiv programe de educatie si informare.
5. Colaborarea cu alte departamente si organizatii pentru a furniza servicii integrate de sanatate mintala.
6. Participarea la intalniri si conferinte pentru a discuta problemele de sanatate mintala si a dezvolta solutii.
7. Furnizarea de informatii si educatie pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala si familiile lor.
8. Asigurarea respectarii standardelor etice si profesionale in furnizarea de servicii de asistenta sociala pentru pacientii cu probleme de sanatate mintala.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Specialisti in domeniul social si religios
Specialistii in domeniul social si religios efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la filozofie, politica, economie, sociologie, antropologie, istorie, filologie, limbaj, psihologie si alte stiinte sociale sau furnizeaza servicii sociale pentru a satisface nevoile indivizilor si ale familiilor intr-o comunitate.
Specialistii in asistenta sociala si consiliere ofera indrumare si consiliere persoanelor fizice, familiilor, grupurilor, comunitatilor si organizatiilor ca raspuns la dificultatile personale si sociale. Acestia ajuta clientii sa dezvolte abilitati si sa aiba acces la resursele si serviciile-suport necesare pentru a raspunde problemelor aparute din cauza somajului, saraciei, dizabilitatilor, dependentei, comportamentului infractional si delicvent, problemelor conjugale si de alta natura.