Cod COR: 214138 - auditor energetic pentru cladiri
Meseria de auditor energetic pentru cladiri face parte din grupa de baza: 2141 Ingineri tehnologi si de productie.
Istoria meseriei de auditor energetic pentru cladiri se intinde pe o perioada de aproximativ doua decenii. Inceputul acestei meserii a fost marcat de lansarea primului program de audit energetic pentru cladiri in Statele Unite ale Americii in anul 1998. Acest program a fost lansat pentru a ajuta proprietarii de cladiri sa reduca costurile de energie si sa imbunatateasca eficienta energetica a cladirilor lor. De atunci, auditul energetic pentru cladiri a devenit o practica obisnuita in intreaga lume, cu numeroase programe guvernamentale si private care ofera sprijin pentru proprietarii de cladiri care doresc sa-si imbunatateasca eficienta energetica. In prezent, auditorii energetici pentru cladiri sunt angajati in toate sectoarele economiei, de la sectorul public la sectorul privat, si ofera servicii de audit energetic pentru cladiri de toate dimensiunile si tipurile.
Fisa de post pentru meseria de auditor energetic pentru cladiri
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: auditor energetic pentru cladiri, cod COR 214138
Titlul postului: Auditor energetic pentru cladiri
Departament: Departamentul de Eficienta Energetica
Scopul postului: Efectuarea de audituri energetice pentru cladiri cu scopul de a identifica solutii si masuri pentru imbunatatirea performantei energetice si reducerea consumului de energie.
Responsabilitati si sarcini principale:
Efectuarea de audituri energetice pentru cladiri si intocmirea de rapoarte de audit care sa includa analiza consumului de energie, identificarea problemelor de eficienta energetica si recomandarea de masuri pentru imbunatatirea performantei energetice.
Coordonarea cu proprietarii sau administratorii de cladiri si furnizorii de energie pentru a obtine informatii relevante si pentru a discuta solutiile propuse.
Identificarea si evaluarea potentialului de utilizare a energiei regenerabile pentru a reduce consumul de energie si emisiile de gaze cu efect de sera.
Efectuarea de analize financiare pentru a estima costurile si economiile de energie care ar putea fi realizate prin implementarea de masuri de eficienta energetica.
Furnizarea de consultanta si asistenta tehnica pentru proprietarii sau administratorii de cladiri pentru a implementa solutiile propuse si a monitoriza performanta energetica.
Urmarirea reglementarilor si standardelor privind eficienta energetica pentru a asigura conformitatea cu acestea.
Cerinte minime pentru post:
Studii superioare in inginerie, energie sau un domeniu similar.
Certificare profesionala in domeniul eficientei energetice sau experienta anterioara relevanta.
Cunostinte solide in analiza datelor, modele de simulare energetica si software pentru audituri energetice.
Abilitati excelente de comunicare verbala si scrisa si capacitatea de a lucra cu clientii pentru a dezvolta si implementa solutii personalizate.
Capacitatea de a lucra in echipa, de a organiza si de a prioritiza sarcinile.
Aceasta fisa de post este indicativa si poate fi adaptata la cerintele si nevoile companiei.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri (exclusiv in electrotehnologie)
Inginerii (exclusiv electrotehnologia) proiecteaza, planifica si organizeaza testarea, constructia, instalarea si intretinerea structurilor, masinilor si a componentelor acestora, sistemelor de productie si instalatiilor, planifica programele de productie si procedurile de munca pentru a se asigura ca proiectele de inginerie sunt intreprinse in conditii de siguranta, in mod eficient si cu un cost rentabil.
Inginerii tehnologi si de productie conduc cercetari si proiecteaza, organizeaza si supervizeaza construirea, functionarea si intretinerea instalatiilor. Acestia stabilesc programe pentru coordonarea activitatilor de productie, de evaluare a eficientei costurilor si a sigurantei.