.

Cod COR bibliotecar arhivist


Cod COR bibliotecar arhivist

Cod COR: bibliotecar arhivist

Cod COR: 262206 - bibliotecar arhivist


Meseria de bibliotecar arhivist face parte din grupa de baza: 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare.

Istoria meseriei de bibliotecar arhivist

Meseria de conservator arhiva (studii superioare) se refera la pregatirea si mentinerea arhivelor si a documentelor istorice. Aceasta profesie a aparut in secolul al XIX-lea, cand arhivele au inceput sa fie folosite ca surse de informatii si documente istorice. Conservatorii arhivelor au fost angajati pentru a pregati, organiza si mentine arhivele si documentele istorice. Acest lucru a necesitat cunostinte si abilitati speciale, astfel incat sa se poata pregati arhivele si documentele in mod corespunzator. in prezent, conservatorii arhivelor sunt angajati in mai multe domenii, cum ar fi arhivele guvernamentale, arhivele bibliotecilor, arhivele muzeelor si arhivele organizatiilor non-guvernamentale. Acestea sunt doar cateva dintre domeniile in care conservatorii arhivelor sunt angajati. Pentru a deveni un conservator arhiva (studii superioare), este necesar sa se obtina o diploma de licenta in domeniul arhivelor si documentelor istorice. Acest lucru poate fi obtinut prin absolvirea unei facultati de arhive si documente istorice sau prin completarea unui program de masterat in domeniul arhivelor si documentelor istorice.

Model fisa de post: bibliotecar arhivist

Fisa de post pentru meseria de bibliotecar arhivist


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: bibliotecar arhivist, cod COR 262206


Grupa de baza: 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare

Titlul postului: Bibliotecar Arhivist

Descrierea postului:

Bibliotecarul arhivist este responsabil pentru gestionarea si organizarea colectiilor de documente si carti dintr-o biblioteca sau arhiva. Acesta trebuie sa aiba cunostinte solide in domeniul biblioteconomiei si arhivisticii, precum si abilitati de comunicare si organizare.

Responsabilitati:

- Gestionarea si organizarea colectiilor de documente si carti
- Catalogarea si clasificarea documentelor si cartilor
- Asigurarea accesului la informatii pentru utilizatori
- Pastrarea si conservarea documentelor si cartilor
- Dezvoltarea si implementarea politicilor si procedurilor de gestionare a colectiilor
- Colaborarea cu alte institutii si organizatii pentru schimbul de informatii si resurse
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare in domeniul biblioteconomiei si arhivisticii
- Asigurarea securitatii si confidentialitatii informatiilor

Cerinte:

- Diploma de licenta in biblioteconomie, arhivistica sau domenii conexe
- Cunostinte solide in domeniul biblioteconomiei si arhivisticii
- Abilitati excelente de comunicare si organizare
- Capacitatea de a lucra intr-un mediu dinamic si de a gestiona mai multe sarcini simultan
- Cunoasterea limbilor straine este un avantaj
- Experienta anterioara intr-un rol similar este un avantaj

Beneficii:

- Salariu competitiv
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si avansare in cariera
- Mediu de lucru placut si stimulant
- Asigurare medicala si alte beneficii sociale

Aceasta este o descriere generala a postului de bibliotecar arhivist. Responsabilitatile si cerintele exacte pot varia in functie de institutie si de nevoile specifice ale acesteia.

 • 2

  Grupa Majora 2

  Specialisti in diverse domenii de activitate

  Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.

 • 26

  Subgrupa Majora 26

  Specialisti in domeniul juridic, social si cultural

  Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.

 • 262

  Grupa Minora 262

  Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.

  Bibliotecarii, arhivarii si curatorii dezvolta si mentin colectii ale arhivelor, bibliotecilor, muzeelor, galeriilor de arta si ale institutiilor similare.

 • COR

  Grupa de baza 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare

  Bibliotecarii si specialistii in alte servicii de informare se ocupa cu colectarea, selectarea, dezvoltarea, organizarea si intretinerea colectiilor bibliotecilor si a altor depozite de informatii, organizeaza si controleaza alte servicii ale bibliotecilor si furnizeaza informatii utilizatorilor.

 • COD

  COD COR 262206 - bibliotecar arhivist