Cod COR: 343201 - butafor
Meseria de butafor face parte din grupa de baza: 3432 Designeri de interior si decoratori.
Meseria de butafor a fost practicata de-a lungul istoriei, incepand cu antichitatea. Butaforii au fost folositi pentru a prelucra metale precum aurul, argintul si bronzul, precum si alte materiale precum lemnul si piatra. Acestia au creat obiecte decorative, precum vase, arme si bijuterii. In Evul Mediu, butaforii au fost folositi pentru a prelucra metalele pentru a crea monede si medalii. In secolul al XVIII-lea, butaforii au inceput sa creeze obiecte decorative din metal, cum ar fi ceasuri, vase si alte obiecte decorative. In prezent, butaforii sunt folositi pentru a prelucra metalele pentru a crea obiecte decorative, precum bijuterii, ceasuri, vase si alte obiecte decorative.
Fisa de post pentru meseria de butafor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: butafor, cod COR 343201
Fisa de post pentru meseria de butafor:
Titlu post: Butafor
Departament: Scenografie
Raporteaza catre: Scenograf
Descrierea postului:
Butaforul este responsabil pentru crearea si realizarea elementelor de decor necesare pentru producerea unui spectacol sau a unui eveniment. Acesta trebuie sa aiba cunostinte solide in domeniul constructiilor si sa fie capabil sa lucreze cu diferite materiale, precum lemn, metal, sticla sau plastic.
Responsabilitati principale:
- Interpretarea schitelor si planurilor de constructie ale scenografiei
- Realizarea elementelor de decor, cum ar fi mobilierul, obiectele de scena sau decoratiunile
- Asamblarea si montarea elementelor de decor in locatia evenimentului
- Colaborarea cu echipa de scenografie si cu alte departamente pentru a asigura coeziunea si armonia intre elementele de decor si restul scenografiei
- Intretinerea si repararea elementelor de decor dupa fiecare reprezentatie sau eveniment
Cerinte:
- Experienta anterioara in constructii sau in domeniul artei si designului
- Cunostinte solide in lucrul cu diferite materiale si instrumente de constructie
- Abilitati de comunicare si colaborare cu membrii echipei de scenografie si cu alte departamente
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a respecta termenele limita
- Atentie la detalii si abilitati de rezolvare a problemelor
Educatie si calificari:
- Studii in domeniul constructiilor, artei sau designului sunt preferate, dar nu obligatorii
- Certificari sau calificari in domeniul constructiilor sau al artei si designului sunt un avantaj
Salariu:
Salariul unui butafor poate varia in functie de experienta, calificari si locatia evenimentului. In general, salariul mediu pentru aceasta pozitie este de aproximativ 2000-3000 de lei pe luna.
Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
Tehnicienii si alti specialisti din domeniul tehnic indeplinesc de obicei sarcinile tehnice si pe cele similare legate de activitatea de cercetare si de aplicarea conceptelor stiintifice sau artistice si a metodelor operationale, precum si de reglementarile guvernamentale ori de afaceri.
Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Alti specialisti in domeniul juridic, social si cultural indeplinesc sarcini tehnice legate de aplicarea practica a cunostintelor referitoare la serviciile juridice, asistenta sociala, cultura, prepararea produselor alimentare, sport si religie.
Alti specialisti in domeniul artistic, cultural si culinar
Alti specialisti din domeniul artistic, cultural si culinar combina aptitudinile creative si cunostintele tehnice si culturale in activitatea de preluare si prelucrare a fotografiilor, proiectarea si executarea decorurilor pentru teatru, vitrine (afisaje) de magazin si interioare de locuinte, pregatirea obiectelor pentru prezentare, intretinerea colectiilor din biblioteci si din galerii, a inregistrarilor si sistemelor de catalogare, crearea de meniuri, prepararea si prezentarea produselor alimentare, acorda sprijin pentru productiile de teatru, film si televiziune, precum si in alte domenii artistice si culturale.
Designerii de interior si decoratorii planifica si proiecteaza interioarele cladirilor comerciale, industriale, publice, de vanzare cu amanuntul si rezidentiale, pentru a produce un mediu adaptat unui scop, luand in considerare factorii care imbunatatesc mediul de viata si de munca, precum si de promovare a vanzarilor. Acestia coordoneaza si participa la construirea si decorarea acestora.