Cod COR: 621002 - carbonitor
Meseria de carbonitor face parte din grupa de baza: 6210 Lucratori forestieri si asimilati.
Meseria de carbonitor a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Carbonitul a fost folosit pentru a prelucra lemnul, pentru a produce carbune si pentru a prelucra alte materiale. Carbonitul a fost folosit in special in industria metalurgica, pentru a prelucra metale precum fierul si otelul. Carbonitul a fost folosit si in industria alimentara, pentru a prelucra produse alimentare precum carne, peste si produse lactate. Carbonitul a fost folosit si in industria textila, pentru a prelucra materiale precum lana si bumbacul. Carbonitul a fost folosit si in industria constructiilor, pentru a prelucra materiale precum lemnul si piatra. Carbonitul a fost folosit si in industria miniera, pentru a prelucra materiale precum minereurile de fier si cupru. Carbonitul a fost folosit si in industria chimica, pentru a prelucra materiale precum petrolul si gazele naturale. Carbonitul a fost folosit si in industria farmaceutica, pentru a prelucra materiale precum medicamentele si produsele cosmetice.
Fisa de post pentru meseria de carbonitor
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: carbonitor, cod COR 621002
Titlu post: Carbonitor
Descrierea postului:
Carbonitorul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin procedee de carbonitrare. Acesta trebuie sa pregateasca piesele metalice pentru carbonitrare, sa le trateze cu solutii chimice si sa le curete dupa tratament. Carbonitorul trebuie sa verifice si sa regleze echipamentele de carbonitrare si sa asigure ca piesele metalice sunt tratate corespunzator. De asemenea, acesta trebuie sa verifice si sa regleze echipamentele de carbonitrare si sa asigure ca piesele metalice sunt tratate corespunzator.
Responsabilitati:
- Preluarea si prelucrarea metalelor prin procedee de carbonitrare;
- Pregatirea pieselor metalice pentru carbonitrare;
- Tratarea pieselor metalice cu solutii chimice;
- Verificarea si reglarea echipamentelor de carbonitrare;
- Asigurarea ca piesele metalice sunt tratate corespunzator;
- Curatarea pieselor metalice dupa tratament;
- Monitorizarea si raportarea oricaror probleme tehnice;
- Respectarea tuturor regulilor de securitate si a procedurilor de lucru.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii metalelor;
- Cunostinte solide despre procedeele de carbonitrare;
- Abilitati de operare a echipamentelor de carbonitrare;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Atentie la detalii si capacitatea de a lucra in conditii de stres;
- Cunostinte de baza in domeniul chimiei.
Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
Lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit se ocupa cu cresterea si recoltarea culturilor de camp sau cu plantarea de arbori si arbusti, culegerea de fructe de padure si plante salbatice, cresterea (reproductia), ingrijirea ori vanarea animalelor, producerea unei game diversificate de produse prin cresterea animalelor, cultivarea, intretinerea (conservarea) si exploatarea padurilor, cresterea sau capturarea pestilor, cultivarea ori recoltarea diferitelor specii (forme de viata) acvatice in scopul de a asigura hrana, adapost si venituri pentru ei si familiile lor.
Lucratori calificati in silvicultura, pescuit si vanatoare
Lucratorii calificati in silvicultura, pescuit si vanatoare, orientati catre piata, planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a celor plantate, cresterea, reproducerea si prinderea pestilor, vanarea si capturarea animalelor in capcane, pentru vanzare sau livrare in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate ori in piete.
Lucratori forestieri si asimilati
Lucratorii forestieri si asimilatii acestora planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a plantatiilor forestiere.
Lucratorii forestieri si asimilatii acestora planifica, organizeaza si efectueaza activitati pentru cultivarea, conservarea si exploatarea padurilor naturale si a plantatiilor forestiere.