.

Cod COR cardator


Cod COR cardator

Cod COR: cardator

Cod COR: 815112 - cardator


Meseria de cardator face parte din grupa de baza: 8151 Operatori la masini si utilaje de filatura.

Istoria meseriei de cardator

Meseria de cardator a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din industria textilelor. Cardarea este procesul prin care firele de lana sau alte fibre textile sunt prelucrate pentru a le face mai moi, mai netede si mai uniforme. Acest proces a fost folosit in mod traditional pentru a pregati lana pentru a fi tors, impletit sau tesut. Cardarea a fost folosita in mod traditional pentru a pregati lana pentru a fi tors, impletit sau tesut. Cardatorii foloseau masini cardatoare manuale sau mecanice pentru a prelucra lana si alte fibre textile. Aceste masini cardatoare au evoluat in timp, devenind mai automate si mai eficiente. in prezent, cardarea este un proces important in industria textilelor, fiind folosita pentru a pregati fibrele pentru a fi tors, impletit sau tesut.

Model fisa de post: cardator

Fisa de post pentru meseria de cardator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: cardator, cod COR 815112


Grupa de baza: 8151 Operatori la masini si utilaje de filatura

FISA DE POST

Titlu post: Cardator

Departament: Productie

Responsabilitati:

- Executa operatiile de cardare a materialelor textile;

- Verifica calitatea materialelor cardate;

- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor de cardare;

- Monitorizeaza si regleaza parametrii de cardare;

- Respecta procedurile de lucru si normele de calitate;

- Respecta regulile de securitate si protectia muncii.

Competente:

- Cunostinte tehnice in domeniul cardarii;

- Abilitati de operare a echipamentelor de cardare;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare;

- Abilitati de rezolvare a problemelor.

Cerinte:

- Experienta anterioara in domeniul cardarii;

- Cunostinte tehnice in domeniul cardarii;

- Cunostinte de baza in utilizarea calculatorului;

- Disponibilitate pentru program prelungit.

 • 8

  Grupa Majora 8

  Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

  Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

 • 81

  Subgrupa Majora 81

  Operatori la masini si instalatii

  Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.

 • 815

  Grupa Minora 815

  Operatori la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele

  Operatorii la masinile si utilajele pentru fabricarea produselor si articolelor din textile, blanuri si piele actioneaza si supravegheaza diverse tipuri de utilaje care pregatesc, prelucreaza si trateaza fibrele, firele, pielea, blana; produc, modifica si repara incaltamintea, articolele de imbracaminte si fabrica sau curata materialele textile ori blana si articolele din piele.

 • COR

  Grupa de baza 8151 Operatori la masini si utilaje de filatura

  Operatorii la masinile si utilajele de filatura actioneaza si supravegheaza masinile care pregatesc fibrele si fileaza, rasucesc si infasoara firele din fibre textile naturale. Acestea rasucesc doua sau mai multe fire pentru obtinerea unor fire mai rezistente si trateaza materialele textile pentru a le face compacte si rezistente la apa.

 • COD

  COD COR 815112 - cardator