.

Cod COR cartograf


Cod COR cartograf

Cod COR: cartograf

Cod COR: 216501 - cartograf


Meseria de cartograf face parte din grupa de baza: 2165 Cartografi si topografi.

Istoria meseriei de cartograf

Meseria de cartograf a existat de mai multe secole, incepand cu primii cartografi din antichitate. Acestia au folosit harti rudimentare pentru a inregistra traseele calatorilor si a marca locatiile importante. in Evul Mediu, cartografia a evoluat, iar hartile au devenit mai detaliate si mai precise. in secolul al XVIII-lea, cartografia a inceput sa se dezvolte rapid, iar hartile au devenit mai exacte si mai detaliate. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii tehnologiei si a instrumentelor de masurare. in prezent, cartografia se bazeaza pe tehnologia GPS si pe imagini satelitare, ceea ce face ca hartile sa fie extrem de precise. Cartografii moderni folosesc aceste tehnologii pentru a crea harti detaliate si exacte, care sunt folosite in diverse domenii, cum ar fi navigarea, planificarea urbana si cercetarea stiintifica.

Model fisa de post: cartograf

Fisa de post pentru meseria de cartograf


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: cartograf, cod COR 216501


Grupa de baza: 2165 Cartografi si topografi

Titlul postului: Cartograf

Descrierea postului:

Cartograful este responsabil pentru crearea si actualizarea hartilor geografice si topografice. Acesta utilizeaza tehnologii avansate, cum ar fi sistemele de informatii geografice (GIS), pentru a colecta, analiza si interpreta datele geospatiale. Cartograful trebuie sa aiba o cunoastere profunda a geografiei, a matematicii si a tehnologiilor de cartografiere.

Responsabilitati:

- Colectarea si analizarea datelor geospatiale pentru a crea harti precise si actualizate
- Utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi GIS, pentru a colecta si analiza datele
- Interpretarea datelor pentru a crea harti care sa fie usor de inteles si de utilizat
- Colaborarea cu alti specialisti, cum ar fi geologii si inginerii, pentru a crea harti care sa fie utile in diverse domenii
- Actualizarea hartilor existente pentru a reflecta schimbarile din teren
- Asigurarea ca hartile sunt precise si actualizate in conformitate cu standardele nationale si internationale
- Comunicarea cu clientii si utilizatorii hartilor pentru a intelege nevoile lor si pentru a crea harti care sa raspunda acestor nevoi

Cerinte:

- Studii superioare in domeniul geografiei, cartografiei sau a unei discipline similare
- Experienta in utilizarea tehnologiilor de cartografiere, cum ar fi GIS
- Cunoasterea limbajelor de programare, cum ar fi Python, poate fi un avantaj
- Abilitati excelente de analiza si interpretare a datelor
- Abilitati excelente de comunicare si colaborare cu alti specialisti si clienti
- Capacitatea de a lucra cu precizie si atentie la detalii
- Cunoasterea standardelor nationale si internationale de cartografiere

Salariu:

Salariul unui cartograf poate varia in functie de experienta, nivelul de educatie si locatie. n general, salariul mediu pentru un cartograf este de aproximativ 50.000 - 70.000 de lei pe an.

 • 2

  Grupa Majora 2

  Specialisti in diverse domenii de activitate

  Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.

 • 21

  Subgrupa Majora 21

  Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei

  Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.

 • 216

  Grupa Minora 216

  Arhitecti, proiectanti, topografi si designeri

  Arhitectii, proiectantii, topografii si designerii planifica si proiecteaza peisaje, exteriorul si interiorul cladirilor, produse pentru activitatea de fabricatie si furnizeaza informatii pentru comunicare vizuala, publicare si afisare. Acestia coordoneaza activitatea de topografiere pentru a determina cu precizie caracteristicile pozitiei geografice, proiecteaza, realizeaza si revizuiesc hartile, dezvolta si implementeaza planurile si politicile pentru controlul utilizarii terenului.

 • COR

  Grupa de baza 2165 Cartografi si topografi

  Cartografii si topografii determina pozitia exacta, realizeaza sau revizuiesc hartile digitale, grafice, picturale, diagrame ori alte reprezentari vizuale ale caracteristicilor naturale si construite ale limitelor terenurilor, marilor, zonelor subterane si ale corpurilor ceresti, aplicand principii stiintifice si matematice.

 • COD

  COD COR 216501 - cartograf