Cod COR: 731203 - caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane
Meseria de caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane face parte din grupa de baza: 7312 Muncitori calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale.
Meseria de caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane a aparut in anii 1920, cand producatorii de acordeoane au inceput sa foloseasca celuloid pentru a face carcasele acestora. Acest material a permis producatorilor sa creeze carcase mai subtiri si mai usoare, ceea ce a facut acordeoanele mai usor de transportat si mai usor de folosit. Meseria de caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane implica prelucrarea celuloidului pentru a obtine o suprafata neteda si uniforma. Acest lucru se face prin slefuirea si caserarea celuloidului cu ajutorul unor scule speciale. Acest proces ajuta la prevenirea crapaturilor si a altor defecte in carcasele acordeoanelor. Meseria de caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane a evoluat de-a lungul anilor, devenind mai sofisticata si mai eficienta. Acest lucru a permis producatorilor sa creeze carcase mai rezistente si mai durabile.
Fisa de post pentru meseria de caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, cod COR 731203
FISA DE POST
Titlu post: Caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane
Descrierea postului:
Caseratorul si slefuitorul de celuloid pentru carcase acordeoane este responsabil pentru prelucrarea si finisarea carcaselor acordeoanelor. Acesta trebuie sa pregateasca materialele, sa taie si sa coseasca materialele, sa slefuiasca si sa ceara suprafetele, sa aplice vopsele si lacuri, sa monteze piesele si sa verifice calitatea produselor finite.
Responsabilitati si sarcini:
- Preluarea materialelor si pregatirea lor pentru prelucrare;
- Taierea si cusutul materialelor;
- Slefuirea si ceara suprafetelor;
- Aplicarea vopselor si lacurilor;
- Montarea pieselor;
- Verificarea calitatii produselor finite;
- Respectarea standardelor de calitate si siguranta;
- Mentinerea unui mediu de lucru curat si organizat.
Competente si abilitati:
- Abilitati de prelucrare a materialelor;
- Abilitati de taiere si cusut;
- Abilitati de slefuire si ceara suprafetelor;
- Abilitati de aplicare a vopselor si lacurilor;
- Abilitati de montare a pieselor;
- Abilitati de verificare a calitatii produselor finite;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare;
- Abilitati de respectare a standardelor de calitate si siguranta.
Cerinte:
- Experienta anterioara in prelucrarea materialelor;
- Cunostinte de baza in
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.
Muncitorii calificati in fabricarea/acordarea instrumentelor muzicale confectioneaza, asambleaza, repara, regleaza, restaureaza instrumentele muzicale si realizeaza acordarea acestora la inaltimea sunetului necesar, cu unelte manuale sau electrice. Acestia, de obicei, se specializeaza pentru un singur tip de instrument, cum ar fi instrumente cu coarde, instrumente de suflat din trestie, instrumente de percutie, instrumente de suflat din alama.