Cod COR: 721307 - cazangiu tevar
Meseria de cazangiu tevar face parte din grupa de baza: 7213 Tinichigii-cazangii.
Meseria de cazangiu tevar a fost practicata in Romania inca din secolul al XVII-lea. Aceasta meserie a fost folosita pentru a transporta produsele agricole si materialele de constructie de la ferme la piata. Cazangiul tevar era un vehicul cu doua roti, tras de un cal sau de un bou, care era folosit pentru a transporta produsele agricole si materialele de constructie. Acest vehicul era echipat cu un cadru de lemn, un scaun si un maner pentru a trage. Cazangiul tevar era folosit in special in zonele rurale, unde era nevoie de transportul produselor agricole si materialelor de constructie. Acest vehicul a fost folosit pana in secolul al XX-lea, cand a fost inlocuit cu vehicule mai moderne.
Fisa de post pentru meseria de cazangiu tevar
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cazangiu tevar, cod COR 721307
FISA DE POST
Titlu post: Cazangiu Tevar
Departament: Constructii
Descrierea postului:
Cazangiul Tevar este responsabil pentru transportul materialelor de constructii si alte materiale pe santier. Acesta trebuie sa asigure transportul materialelor in siguranta si sa le livreze la locul indicat.
Responsabilitati:
- Transportul materialelor de constructii si alte materiale pe santier;
- Verificarea starii materialelor inainte de transport;
- Asigurarea sigurantei materialelor in timpul transportului;
- Livrarea materialelor la locul indicat;
- Mentinerea curateniei in zona de transport;
- Respectarea regulilor de siguranta si a procedurilor de lucru.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul transportului;
- Cunostinte de baza in domeniul constructiilor;
- Abilitati de conducere si de navigare;
- Abilitati de comunicare;
- Atentie la detalii;
- Capacitatea de a lucra in conditii de stres.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati
Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.
Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati
Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.
Tinichigiii-cazangii confectioneaza, instaleaza si repara articolele si parti ale articolelor facute din foi de tabla, cum ar fi foi de otel, cupru, cositor, alama, aluminiu, zinc sau fier galvanizat.