.

Cod COR ceasornicar


Cod COR ceasornicar

Cod COR: ceasornicar

Cod COR: 731104 - ceasornicar


Meseria de ceasornicar face parte din grupa de baza: 7311 Muncitori calificati in fabricarea/repararea instrumentelor si aparatelor de precizie.

Istoria meseriei de ceasornicar

Meseria de ceasornicar a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVII-lea. in acea perioada, ceasornicarii au fost angajati pentru a construi si repara ceasuri mecanice. Acest lucru a necesitat o intelegere profunda a mecanicii si a tehnologiei ceasurilor. in secolul al XIX-lea, ceasornicarii au inceput sa lucreze cu ceasuri electronice, care au necesitat abilitati si cunostinte suplimentare. in prezent, ceasornicarii sunt angajati pentru a construi, repara si intretine ceasuri mecanice si electronice. Ei folosesc unelte specializate si tehnici de reparatii pentru a asigura functionarea corecta a ceasurilor. De asemenea, ei pot oferi servicii de curatare si intretinere pentru ceasuri, precum si servicii de restaurare pentru ceasuri vechi.

Model fisa de post: ceasornicar

Fisa de post pentru meseria de ceasornicar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: ceasornicar, cod COR 731104


Grupa de baza: 7311 Muncitori calificati in fabricarea/repararea instrumentelor si aparatelor de precizie

Titlu post: Ceasornicar

Descrierea postului:

Ceasornicarul este responsabil pentru repararea, intretinerea si curatarea ceasurilor si a altor produse de ceasornicarie. Acesta trebuie sa aiba cunostinte si abilitati in repararea si intretinerea ceasurilor, precum si in utilizarea echipamentelor si a instrumentelor specifice.

Responsabilitati:

- Diagnostica si repara ceasuri si alte produse de ceasornicarie;
- Utilizeaza echipamente si instrumente specifice pentru a repara ceasuri;
- Testeaza ceasurile si alte produse de ceasornicarie pentru a se asigura ca functioneaza corect;
- Curata si intretine ceasurile si alte produse de ceasornicarie;
- Asambleaza si dezasambleaza ceasurile si alte produse de ceasornicarie;
- Asigura calitatea produselor si a serviciilor oferite;
- Respecta procedurile si regulile de securitate;
- Respecta termenele limita pentru repararea ceasurilor si a altor produse de ceasornicarie;
- Ofera informatii si consiliere clientilor in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite.

Cerinte:

- Experienta anterioara in domeniul ceasornicariei;
- Cunostinte si abilitati in repararea si intretinerea ceasurilor;
- Cunostinte si abilitati in utilizarea echipamentelor si a instrumentelor specifice;
- Abilitati de comunicare si relationare;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Atentie la detalii;
- Capacitatea de a

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7311 Muncitori calificati in fabricarea/repararea instrumentelor si aparatelor de precizie

  Muncitorii calificati in fabricarea/repararea instrumentelor si aparatelor de precizie confectioneaza, calibreaza, repara, intretin, regleaza si monteaza ceasuri de mana mecanice, pendule, instrumente si echipamente de precizie nautice, meteorologice, optice, ortopedice si, de asemenea, se ocupa cu reglarea acestora pentru o functionare corecta.

 • COD

  COD COR 731104 - ceasornicar