Cod COR: 263207 - cercetator de dezvoltare comunitara
Meseria de cercetator de dezvoltare comunitara face parte din grupa de baza: 2632 Sociologi, antropologi si asimilati.
Istoria meseriei de cercetator de dezvoltare comunitara se intinde pe o perioada de aproximativ doua decenii. Aceasta meserie a aparut ca raspuns la nevoia de a oferi servicii de dezvoltare comunitara si de a oferi sprijin comunitatilor care au nevoie de ajutor. Cercetatorii de dezvoltare comunitara au fost angajati pentru a ajuta comunitatile sa-si dezvolte programe si servicii care sa le imbunatateasca calitatea vietii. Acestia au fost responsabili pentru a identifica nevoile comunitatilor si pentru a dezvolta programe si servicii care sa le satisfaca. Acestia au fost, de asemenea, responsabili pentru a evalua programele si serviciile dezvoltate si pentru a oferi feedback si sugestii pentru imbunatatirea acestora. In prezent, cercetatorii de dezvoltare comunitara sunt responsabili pentru a oferi sprijin comunitatilor si pentru a le ajuta sa-si dezvolte programe si servicii care sa le imbunatateasca calitatea vietii.
Fisa de post pentru meseria de cercetator de dezvoltare comunitara
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cercetator de dezvoltare comunitara, cod COR 263207
Titlul postului: Cercetator de dezvoltare comunitara
Descrierea postului:
Cercetatorul de dezvoltare comunitara este responsabil pentru identificarea nevoilor comunitatii si dezvoltarea de solutii pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor. Acesta va lucra in stransa colaborare cu membrii comunitatii, organizatiile non-guvernamentale si autoritatile locale pentru a dezvolta proiecte care sa raspunda nevoilor comunitatii.
Responsabilitati:
- Identificarea nevoilor comunitatii prin intermediul cercetarii si analizei datelor
- Dezvoltarea de proiecte care sa raspunda nevoilor comunitatii
- Colaborarea cu membrii comunitatii, organizatiile non-guvernamentale si autoritatile locale pentru a dezvolta proiecte
- Monitorizarea si evaluarea proiectelor pentru a asigura eficacitatea lor
- Scrierea de rapoarte si prezentarea de rezultate catre membrii comunitatii si autoritatile locale
- Participarea la intalniri si conferinte pentru a impartasi experienta si a invata de la alti cercetatori de dezvoltare comunitara
Cerinte:
- Studii superioare in domeniul dezvoltarii comunitare, sociologie, economie sau alte domenii relevante
- Experienta in cercetarea si dezvoltarea de proiecte pentru comunitati
- Abilitati excelente de comunicare si relationare cu membrii comunitatii, organizatiile non-guvernamentale si autoritatile locale
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu diferite parti interesate
- Cunostinte solide de analiza de date si de evaluare a proiectelor
- Abilitatea de a lucra sub presiune si de a respecta termenele limita
Beneficii:
- Salariu competitiv
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si personala
- Mediu de lucru stimulant si dinamic
- Posibilitatea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii comunitatii
Aceasta este o descriere generala a postului de cercetator de dezvoltare comunitara. Detaliile specifice ale postului pot varia in functie de organizatia angajatoare si de nevoile comunitatii.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Specialisti in domeniul social si religios
Specialistii in domeniul social si religios efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la filozofie, politica, economie, sociologie, antropologie, istorie, filologie, limbaj, psihologie si alte stiinte sociale sau furnizeaza servicii sociale pentru a satisface nevoile indivizilor si ale familiilor intr-o comunitate.
Sociologii, antropologii si asimilatii acestora se ocupa cu investigarea si descrierea structurii societatilor, originii si evolutiei acestora, precum si interdependenta dintre conditiile de mediu si activitatile umane. Acestia ofera consiliere cu privire la aplicarea practica a rezultatelor lor in formularea politicilor economice si sociale.