Cod COR: 215124 - cercetator in electrofizica
Meseria de cercetator in electrofizica face parte din grupa de baza: 2151 Ingineri electricieni.
Istoria meseriei de cercetator in electrofizica se intinde pe o perioada de peste un secol. Incepand cu anii 1800, cercetatorii in electrofizica au contribuit la dezvoltarea si intelegerea fenomenelor electrice si magnetice. In anii 1920, cercetatorii au inceput sa exploreze si sa inteleaga legaturile dintre electricitate si magnetism, ceea ce a condus la dezvoltarea teoriei electromagnetismului. In anii 1950, cercetatorii au inceput sa exploreze si sa inteleaga legaturile dintre electricitate si caldura, ceea ce a condus la dezvoltarea teoriei termoelectrice. In anii 1960, cercetatorii au inceput sa exploreze si sa inteleaga legaturile dintre electricitate si lumina, ceea ce a condus la dezvoltarea teoriei optoelectrice. In anii 1970, cercetatorii au inceput sa exploreze si sa inteleaga legaturile dintre electricitate si materie, ceea ce a condus la dezvoltarea teoriei fizicii cuantice. In prezent, cercetatorii in electrofizica continua sa exploreze si sa inteleaga legaturile dintre electricitate si alte fenomene fizice, ceea ce a condus la dezvoltarea unor noi teorii si aplicatii.
Fisa de post pentru meseria de cercetator in electrofizica
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cercetator in electrofizica, cod COR 215124
Fisa de post pentru meseria de cercetator in electrofizica
Descrierea postului:
Cercetatorul in electrofizica este responsabil pentru dezvoltarea si aplicarea principiilor electrofizice in cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii si produse. Acesta trebuie sa aiba o buna intelegere a principiilor fizice si a tehnologiilor electronice, precum si abilitati de cercetare si analiza.
Responsabilitati:
- Dezvoltarea si aplicarea principiilor electrofizice in cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii si produse
- Proiectarea si dezvoltarea de experimente pentru a testa si valida tehnologiile si produsele
- Analiza datelor experimentale si interpretarea rezultatelor
- Scrierea de rapoarte si publicatii stiintifice pentru a comunica rezultatele cercetarii
- Colaborarea cu alti cercetatori si ingineri pentru a dezvolta si implementa solutii tehnice
- Participarea la conferinte si seminarii pentru a mentine cunostintele si a se conecta cu alti profesionisti din domeniu
Cerinte:
- Studii superioare in fizica, inginerie electronica sau domenii similare
- Experienta in cercetare si dezvoltare in domeniul electrofizicii
- Cunostinte solide de fizica si electronica
- Abilitati de analiza si interpretare a datelor experimentale
- Abilitati de comunicare si scriere stiintifica
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu alti cercetatori si ingineri
Beneficii:
- Oportunitatea de a lucra in domeniul cercetarii si dezvoltarii de tehnologii avansate
- Posibilitatea de a contribui la dezvoltarea de produse si tehnologii care pot avea un impact semnificativ asupra societatii
- Acces la resurse si echipamente de cercetare de ultima generatie
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si de a avansa in cariera
Aceasta fisa de post pentru meseria de cercetator in electrofizica poate fi adaptata in functie de nevoile si cerintele specifice ale companiei sau organizatiei care angajeaza.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri in electrotehnologie
Inginerii in electrotehnologie desfasoara cercetari si proiecteaza, ofera consultanta, planifica si coordoneaza direct constructia si exploatarea sistemelor electronice, electrice si de telecomunicatii, a componentelor, motoarelor si echipamentelor. Acestia organizeaza si stabilesc sistemele de control pentru a monitoriza performanta si siguranta ansamblurilor si sistemelor electrice si electronice.
Inginerii electricieni desfasoara cercetari, ofera consultanta, proiecteaza si coordoneaza direct activitatea de construire si de exploatare a sistemelor electrice, a componentelor, a motoarelor si a echipamentelor, consiliaza si coordoneaza activitatea de functionare a acestora, de intretinere si de reparare a lor sau studiaza si consiliaza cu privire la aspectele tehnologice ale materialelor, produselor si proceselor de inginerie electrica.