Cod COR: 214917 - cercetator in informatica
Meseria de cercetator in informatica face parte din grupa de baza: 2149 Ingineri si asimilati neclasificati in grupele de baza anterioare.
Istoria meseriei de cercetator in informatica se intinde pe o perioada de aproximativ cinci decenii. Inceputul cercetarii in informatica a fost marcat de dezvoltarea primelor calculatoare, care au permis cercetatorilor sa exploreze noi modalitati de a rezolva problemele matematice si de a manipula datele. In anii '60 si '70, cercetatorii in informatica au inceput sa se concentreze pe dezvoltarea limbajelor de programare si a sistemelor de operare, precum si pe dezvoltarea tehnologiilor de stocare si prelucrare a datelor. In anii '80 si '90, cercetatorii in informatica au inceput sa se concentreze pe dezvoltarea tehnologiilor de retea si a Internetului, precum si pe dezvoltarea aplicatiilor software si a tehnologiilor de securitate. In prezent, cercetatorii in informatica se concentreaza pe dezvoltarea tehnologiilor de inteligenta artificiala, precum si pe dezvoltarea tehnologiilor de realitate virtuala si augmentata.
Fisa de post pentru meseria de cercetator in informatica
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cercetator in informatica, cod COR 214917
Fisa de post pentru meseria de cercetator in informatica
Descrierea postului:
Cercetatorul in informatica este responsabil pentru dezvoltarea si aplicarea de tehnologii informatice avansate, precum si pentru cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii si aplicatii. Acesta trebuie sa fie capabil sa lucreze cu o varietate de tehnologii si sa fie capabil sa dezvolte solutii inovatoare pentru problemele complexe din domeniul informaticii.
Responsabilitati:
- Dezvoltarea de tehnologii informatice avansate
- Cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii si aplicatii
- Lucrul cu o varietate de tehnologii si dezvoltarea de solutii inovatoare pentru problemele complexe din domeniul informaticii
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare
- Publicarea de articole si prezentarea de lucrari la conferinte si seminarii
- Colaborarea cu alti cercetatori si specialisti din domeniul informaticii
- Mentenanta si imbunatatirea cunostintelor si abilitatilor in domeniul informaticii
Cerinte:
- Studii superioare in domeniul informaticii sau o disciplina similara
- Experienta relevanta in cercetarea si dezvoltarea de tehnologii informatice
- Cunostinte solide in programare si dezvoltarea de software
- Abilitati excelente de comunicare si prezentare
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu alti cercetatori si specialisti din domeniul informaticii
- Capacitatea de a lucra sub presiune si de a respecta termenele limita
- Cunostinte avansate de limba engleza
Beneficii:
- Salariu competitiv
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si personala
- Participarea la proiecte de cercetare si dezvoltare inovatoare
- Colaborarea cu cercetatori si specialisti din domeniul informaticii din intreaga lume
- Acces la cele mai noi tehnologii si echipamente
- Posibilitatea de a publica articole si de a prezenta lucrari la conferinte si seminarii de prestigiu.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri (exclusiv in electrotehnologie)
Inginerii (exclusiv electrotehnologia) proiecteaza, planifica si organizeaza testarea, constructia, instalarea si intretinerea structurilor, masinilor si a componentelor acestora, sistemelor de productie si instalatiilor, planifica programele de productie si procedurile de munca pentru a se asigura ca proiectele de inginerie sunt intreprinse in conditii de siguranta, in mod eficient si cu un cost rentabil.
Aceasta grupa de baza cuprinde specialistii ingineri neclasificati in grupa minora 214 - Ingineri (exclusiv in electrotehnologie) sau in grupa minora 215 - Ingineri in electrotehnologie. De exemplu, grupa include pe cei care desfasoara activitati de cercetare, recomanda sau dezvolta proceduri ingineresti si solutii privind siguranta la locul de munca, inginerie biomedicala, optica, materiale, producerea de energie nucleara si explozibile.