Cod COR: 264312 - cercetator in lingvistica
Meseria de cercetator in lingvistica face parte din grupa de baza: 2643 Traducatori, interpreti si alti lingvisti.
Istoria meseriei de cercetator in lingvistica se intinde pe o perioada de peste doua milenii. Incepand cu secolul al V-lea i.Hr., filosofi greci precum Aristotel si Platon au fost primii care au studiat limba si au incercat sa inteleaga modul in care se formeaza si se folosesc cuvintele. In secolele urmatoare, alte persoane au contribuit la dezvoltarea lingvisticii, inclusiv gramaticieni si filologi din Europa si Asia. In secolul al XIX-lea, lingvistica a devenit o disciplina distincta, cu o abordare stiintifica si o metodologie riguroasa. In prezent, cercetatorii in lingvistica folosesc tehnici si instrumente moderne pentru a studia limba si a intelege modul in care se schimba si evolueaza.
Fisa de post pentru meseria de cercetator in lingvistica
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cercetator in lingvistica, cod COR 264312
Fisa de post pentru meseria de cercetator in lingvistica:
Titlu post: Cercetator in lingvistica
Departament: Departamentul de Lingvistica
Raporteaza catre: Directorul Departamentului de Lingvistica
Scopul postului: Cercetarea si dezvoltarea cunostintelor in domeniul lingvisticii, prin intermediul studiilor si cercetarilor efectuate.
Responsabilitati principale:
- Realizarea de studii si cercetari in domeniul lingvisticii, cu scopul de a dezvolta cunostintele si de a aduce contributii semnificative in acest domeniu.
- Colectarea si analizarea datelor lingvistice, utilizand metode si tehnici specifice.
- Participarea la conferinte si seminarii, precum si la alte evenimente academice, pentru a prezenta si a discuta rezultatele cercetarilor efectuate.
- Publicarea de articole si carti in domeniul lingvisticii, pentru a impartasi cunostintele si descoperirile cu comunitatea academica.
- Colaborarea cu alti cercetatori si specialisti in domeniul lingvisticii, pentru a dezvolta proiecte comune si a imbunatati cunostintele in acest domeniu.
- Participarea la activitati de invatare si dezvoltare profesionala, pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile in domeniul lingvisticii.
Cerinte:
- Studii superioare in domeniul lingvisticii sau o disciplina similara.
- Experienta relevanta in cercetarea lingvistica.
- Cunostinte solide in utilizarea metodelor si tehnicilor de cercetare lingvistica.
- Abilitati excelente de comunicare si prezentare, atat in scris, cat si oral.
- Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu alti cercetatori si specialisti in domeniul lingvisticii.
- Capacitatea de a lucra independent si de a-si gestiona timpul si resursele eficient.
Beneficii:
- Salariu competitiv si beneficii atractive.
- Oportunitati de dezvoltare profesionala si de avansare in cariera.
- Acces la resurse si echipamente de cercetare de ultima generatie.
- Participarea la conferinte si seminarii internationale, pentru a-si imbunatati cunostintele si a-si dezvolta reteaua de contacte in domeniul lingvisticii.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Autori, jurnalisti si lingvisti
Autorii, jurnalistii si lingvistii concep si creeaza lucrari literare, interpreteaza si comunica stirile si informatiile publice prin intermediul mass-mediei si traduc sau interpreteaza dintr-o limba in alta.
Traducatorii, interpretii si alti lingvisti se ocupa cu traducerea sau interpretarea dintr-o limba in alta si studiaza originea, evolutia si structura limbilor.