Cod COR: 212021 - cercetator in matematica-fizica
Meseria de cercetator in matematica-fizica face parte din grupa de baza: 2120 Matematicieni, actuari si statisticieni.
Istoria meseriei de cercetator in matematica-fizica se intinde pe o perioada de peste doua milenii. Primii cercetatori in domeniu au fost grecii antici, care au dezvoltat teorii matematice si fizice fundamentale, precum teoria lui Euclid despre geometrie si teoria lui Aristotel despre mecanica. Aceste teorii au fost dezvoltate si perfectionate de-a lungul secolelor, de catre cercetatori precum Galileo Galilei, Isaac Newton si Albert Einstein. In secolul al XX-lea, cercetatorii in matematica-fizica au dezvoltat teorii fundamentale despre relativitate si mecanica cuantica, precum si tehnologii revolutionare, cum ar fi computerele si internetul. Aceste teorii si tehnologii au schimbat radical modul in care oamenii interactioneaza cu lumea si au deschis noi domenii de cercetare, cum ar fi cosmologia si astrofizica.
Fisa de post pentru meseria de cercetator in matematica-fizica
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: cercetator in matematica-fizica, cod COR 212021
Fisa postului pentru cercetator in matematica-fizica trebuie sa includa urmatoarele informatii:
Titlul postului: Cercetator in matematica-fizica.
Scopul postului: Cercetarea si dezvoltarea de teorii si modele matematice aplicate in domeniul fizicii, cu scopul de a rezolva probleme teoretice si practice in acest domeniu.
Responsabilitatile postului:
Realizarea de cercetari in domeniul matematicii si fizicii, prin elaborarea si dezvoltarea de modele si teorii matematice aplicate;
Identificarea de probleme teoretice si practice in domeniul fizicii si formularea de solutii matematice pentru acestea;
Participarea la proiecte de cercetare in colaborare cu alte institutii si cercetatori din domeniul matematicii si fizicii;
Publicarea de articole stiintifice si prezentarea de lucrari in conferinte si simpozioane;
Asistarea si consilierea altor cercetatori si studenti in domeniul matematicii si fizicii.
Cerinte pentru post:
Doctorat in matematica, fizica sau domenii conexe;
Experienta in cercetarea si dezvoltarea de teorii si modele matematice aplicate in domeniul fizicii;
Abilitati excelente de analiza, rezolvare a problemelor si comunicare a ideilor matematice complexe;
Capacitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu cercetatori din alte domenii.
Conditii de lucru:
Programul de lucru este flexibil, cu posibilitatea de a lucra de la distanta sau de a avea programul de lucru adaptat in functie de nevoile cercetarii;
Mediul de lucru este unul stimulativ, cu acces la resurse de cercetare si finantare pentru proiecte de cercetare;
Se ofera pachet salarial atractiv, in functie de experienta si realizarile profesionale.
Aceasta este o descriere generala a fisei postului pentru cercetator in matematica-fizica. Specificatiile exacte pot varia in functie de institutia angajatoare si de nevoile specifice ale pozitiei.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Matematicieni, actuari si statisticieni
Matematicienii, actuarii si statisticienii efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte matematice, actuariale si statistice, teorii, modele si tehnici operationale si aplica aceste cunostinte unei largi game de sarcini in domenii cum ar fi inginerie, afaceri, stiinte sociale si in alte stiinte.
Matematicienii, actuarii si statisticienii efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte matematice, actuariale si statistice, teorii, modele operationale si tehnici de consiliere ori se implica in aplicarea acestor cunostinte in practica in domenii cum ar fi inginerie, afaceri, stiinte sociale si alte stiinte.