.

Cod COR cioplitor in piatra si marmura


Cod COR cioplitor in piatra si marmura

Cod COR: cioplitor in piatra si marmura

Cod COR: 711301 - cioplitor in piatra si marmura


Meseria de cioplitor in piatra si marmura face parte din grupa de baza: 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra.

Istoria meseriei de cioplitor in piatra si marmura

Meseria de cioplitor in piatra si marmura dateaza din antichitate si a fost folosita pentru a crea obiecte decorative si utilitare din piatra si marmura. Meseria a fost practicata in Egiptul antic, Grecia antica si Roma antica, unde cioplitorii au creat statui, coloane si alte obiecte decorative din marmura si piatra. In Evul Mediu, cioplitorii au creat sculpturi religioase si obiecte decorative din marmura si piatra. In secolul al XIX-lea, cioplitorii au inceput sa creeze obiecte decorative din marmura si piatra pentru cladiri si monumente. In prezent, cioplitorii in piatra si marmura sunt angajati pentru a crea obiecte decorative si utilitare din marmura si piatra, precum si pentru a restaura obiectele vechi.

Model fisa de post: cioplitor in piatra si marmura

Fisa de post pentru meseria de cioplitor in piatra si marmura


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: cioplitor in piatra si marmura, cod COR 711301


Grupa de baza: 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra

FISA DE POST

Titlu: Cioplitor in piatra si marmura

Descrierea postului:

Cioplitorul in piatra si marmura este responsabil pentru prelucrarea pietrelor si marmurei pentru a crea produse decorative si utilitare. Acesta trebuie sa creeze produsele conform specificatiilor clientilor si sa le livreze la timp.

Responsabilitati principale:

Cercetarea si selectarea materialelor potrivite pentru proiectele clientilor
Utilizarea echipamentelor si uneltelor adecvate pentru prelucrarea pietrelor si marmurei
Asamblarea si finisarea produselor in conformitate cu specificatiile clientilor
Verificarea produselor pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile clientilor
Livrarea produselor la timp si in conditii de siguranta

Competente si abilitati:

Cunostinte solide despre prelucrarea pietrelor si marmurei
Abilitati de utilizare a echipamentelor si uneltelor adecvate
Abilitati de comunicare si relationare
Abilitati de organizare si planificare
Abilitati de rezolvare a problemelor
Abilitati de lucru in echipa
Abilitati de respectare a termenelor limita

Cerinte de calificare:

Diploma de liceu sau echivalent
Experienta anterioara in prelucrarea pietrelor si marmurei
Certificat de calificare in prelucrarea pietrelor si marmurei (optional)

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 71

  Subgrupa Majora 71

  Muncitori constructori si asimilati, exclusiv electricieni

  Muncitorii constructori si asimilatii acestora, exclusiv electricienii, se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, prelucrarea metalelor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu extragerea minereurilor solide din subteran sau exploatari de suprafata. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala sau de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru a imbunatati calitatea produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 711

  Grupa Minora 711

  Muncitori constructori si asimilati

  Muncitorii constructori si asimilatii acestora se ocupa cu construirea, intretinerea si repararea cladirilor, ridicarea si repararea fundatiilor, peretilor si structurilor din caramida, piatra si materiale similare, modelarea si finisarea pietrei pentru constructii si in alte scopuri, precum si cu efectuarea diferitelor constructii si sarcini de intretinere a cladirilor.

 • COR

  Grupa de baza 7113 Spargatori, taietori si cioplitori in piatra

  Spargatorii, taietorii si cioplitorii in piatra taie si modeleaza blocurile de piatra tare sau moale si placile (dalele) pentru construirea si intretinerea structurilor de piatra si a zidariei monumentelor si graveaza (sculpteaza) in piatra.

 • COD

  COD COR 711301 - cioplitor in piatra si marmura