.

Cod COR confectioner proteze dentare


Cod COR confectioner proteze dentare

Cod COR: confectioner proteze dentare

Cod COR: 731902 - confectioner proteze dentare


Meseria de confectioner proteze dentare face parte din grupa de baza: 7319 Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere neclasificati in grupele de baza anterioare.

Istoria meseriei de confectioner proteze dentare

Meseria de confectioner proteze dentare se refera la procesul de fabricare a protezelor dentare, care sunt folosite pentru a inlocui dintii lipsa sau deteriorati. Aceasta meserie a existat de mai mult de un secol, incepand cu anii 1800. in acea perioada, protezele dentare erau fabricate manual, folosind materiale precum ceara, metalul si lemnul. Acestea erau apoi modelate si finisate de catre un confectioner proteze dentare. Cu trecerea timpului, tehnologia s-a dezvoltat si au aparut materiale mai avansate, precum rasina acrilica si portelanul, care au permis fabricarea de proteze mai durabile si mai confortabile. in prezent, confectionarea protezelor dentare se face in principal cu ajutorul unor echipamente computerizate, care permit un grad mai mare de precizie si control asupra produselor finale.

Model fisa de post: confectioner proteze dentare

Fisa de post pentru meseria de confectioner proteze dentare


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: confectioner proteze dentare, cod COR 731902


Grupa de baza: 7319 Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere neclasificati in grupele de baza anterioare

Titlu post: Confectioner proteze dentare

Responsabilitati:

- Confectionarea de proteze dentare, in conformitate cu standardele de calitate si cerintele clientilor;

- Utilizarea echipamentelor si a materialelor adecvate pentru a crea proteze dentare;

- Verificarea si testarea produselor finite pentru a se asigura ca sunt conforme cu standardele de calitate;

- Mentinerea unui mediu de lucru curat si sigur;

- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate;

- Mentinerea unui inventar adecvat al materialelor si echipamentelor;

- Colaborarea cu alti membri ai echipei pentru a se asigura ca se respecta termenele limita;

- Participarea la procesul de instruire si dezvoltare continua.

Cerinte:

- Diploma de liceu sau echivalent;

- Experienta anterioara in domeniul confectionarii de proteze dentare;

- Cunostinte solide despre materialele si echipamentele folosite in domeniu;

- Abilitati excelente de comunicare si lucru in echipa;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de organizare si planificare;

- Atentie la detalii si abilitati de concentrare;

- Abilitati de utilizare a calculatorului.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7319 Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere neclasificati in grupele de baza anterioare

  Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere care efectueaza/executa articole de artizanat traditional neclasificati in alta parte. De exemplu, grupa de baza include muncitorii calificati in executarea de produse artizanale in metale nepretioase si piatra.

 • COD

  COD COR 731902 - confectioner proteze dentare