Cod COR: 731903 - confectioner proteze ortopedice
Meseria de confectioner proteze ortopedice face parte din grupa de baza: 7319 Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere neclasificati in grupele de baza anterioare.
Meseria de confectioner proteze ortopedice a fost practicata de mai multe secole, incepand cu secolul al XVIII-lea. In acea perioada, medicii si chirurgii au inceput sa foloseasca proteze pentru a ajuta pacientii sa isi recapete mobilitatea si sa isi rezolve problemele de sanatate. In secolul al XIX-lea, tehnologia s-a imbunatatit si au aparut noi materiale si metode de fabricare a protezelor. In prezent, confectionerii protezelor ortopedice folosesc tehnologii avansate, cum ar fi scanarea computerizata si imprimarea 3D, pentru a crea proteze personalizate pentru pacienti. Acestia folosesc materiale de inalta calitate, cum ar fi titanul si polimerii, pentru a crea proteze care sunt confortabile si durabile.
Fisa de post pentru meseria de confectioner proteze ortopedice
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: confectioner proteze ortopedice, cod COR 731903
Post: Confectioner proteze ortopedice
Responsabilitati:
- Masoara si taie materialele necesare pentru a face proteze ortopedice;
- Asambleaza si monteaza componentele protezelor ortopedice;
- Testeaza si verifica protezele ortopedice pentru a se asigura ca sunt functionale si sigure;
- Ajusteaza si modifica protezele ortopedice pentru a se potrivi cu nevoile pacientului;
- Asigura intretinerea si repararea protezelor ortopedice;
- Asigura ca toate materialele si echipamentele sunt curatate si intretinute in mod corespunzator;
- Urmareste si respecta toate standardele de calitate si siguranta;
- Colaboreaza cu medicii si alti membri ai echipei medicale pentru a se asigura ca protezele ortopedice sunt adecvate pentru pacienti.
Cerinte:
- Diploma de liceu sau echivalent;
- Experienta anterioara in domeniul ortopediei;
- Cunostinte de baza in domeniul tehnologiei medicale;
- Abilitati excelente de comunicare si lucru in echipa;
- Abilitati de baza de utilizare a calculatorului;
- Abilitati de baza de citire si interpretare a planurilor si desenelor tehnice;
- Abilitati de baza de masurare si taiere a materialelor;
- Abilitati de baza de asamblare si montare a componentelor.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.
Aceasta grupa de baza cuprinde muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere care efectueaza/executa articole de artizanat traditional neclasificati in alta parte. De exemplu, grupa de baza include muncitorii calificati in executarea de produse artizanale in metale nepretioase si piatra.