Cod COR: 262111 - conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice
Meseria de conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice face parte din grupa de baza: 2621 Arhivari si curatori.
Meseria de conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice se refera la restaurarea si conservarea elementelor artistice din metal prezente pe monumentele istorice. Acest domeniu a luat nastere in secolul al XIX-lea, cand au inceput sa fie construite monumente istorice din metal. Aceste monumente au nevoie de ingrijire speciala si de restaurare periodica pentru a se mentine in stare buna. Conservatorii/restauratorii componentelor artistice din metal la monumente istorice sunt specialisti care au cunostinte si abilitati in restaurarea si conservarea acestor elemente. Ei trebuie sa cunoasca tehnicile si materialele adecvate pentru a restaura si conserva aceste elemente, precum si sa fie familiarizati cu istoria si cultura monumentelor istorice. Acest domeniu a evoluat in ultimii ani, devenind mai specializat si mai complex.
Fisa de post pentru meseria de conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice, cod COR 262111
Fisa de post pentru meseria de conservator/restaurator componente artistice din metal la monumente istorice:
1. Descrierea postului:
Conservatorul/restauratorul de componente artistice din metal la monumente istorice este responsabil de conservarea si restaurarea elementelor artistice din metal, cum ar fi balustrade, grilaje, statui, ornamente si alte elemente decorative, care fac parte din monumentele istorice. Acesta trebuie sa aiba cunostinte solide in domeniul conservarii si restaurarii metalului, precum si in domeniul istoriei artei si al arhitecturii.
2. Responsabilitati:
- Identificarea problemelor si a deteriorarilor la elementele artistice din metal
- Evaluarea starii de conservare a elementelor artistice din metal si elaborarea unui plan de actiune
- Restaurarea si conservarea elementelor artistice din metal, utilizand tehnici si materiale specifice
- Documentarea procesului de restaurare si conservare a elementelor artistice din metal
- Colaborarea cu arhitectii si cu alti specialisti in domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice
- Participarea la proiecte de restaurare si conservare a monumentelor istorice
3. Cerinte:
- Studii superioare in domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice sau in domeniul artei si al arhitecturii
- Experienta in domeniul conservarii si restaurarii elementelor artistice din metal
- Cunostinte solide in domeniul istoriei artei si al arhitecturii
- Abilitati de comunicare si de lucru in echipa
- Capacitatea de a lucra cu atentie la detalii si de a respecta termenele limita
- Cunostinte de limbi straine (engleza, franceza, germana) reprezinta un avantaj
4. Conditii de lucru:
- Program de lucru flexibil, in functie de proiecte
- Lucrul in ateliere specializate sau pe santierul de restaurare
- Utilizarea echipamentelor si a materialelor specifice pentru conservarea si restaurarea elementelor artistice din metal
- Deplasari frecvente la monumentele istorice din tara si din strainatate
5. Salarizare:
- Salariul pentru un conservator/restaurator de componente artistice din metal la monumente istorice poate varia in functie de experienta, de calificari si de proiectele la care participa. n general, salariul poate incepe de la 3.000 de lei si poate ajunge pana la 8.000 de lei pe luna.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul juridic, social si cultural
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.
Bibliotecarii, arhivarii si curatorii dezvolta si mentin colectii ale arhivelor, bibliotecilor, muzeelor, galeriilor de arta si ale institutiilor similare.
Arhivarii si curatorii se ocupa cu colectarea, evaluarea, asigurarea pastrarii in siguranta si conservarea continutului arhivelor, artefactelor si inregistrarilor de interes istoric, cultural, administrativ si artistic, precum si de arta si a altor obiecte. Acestia planifica, elaboreaza si implementeaza sisteme pentru pastrarea in siguranta a inregistrarilor si documentelor istorice de valoare.