.

Cod COR consilier parlamentar


Cod COR consilier parlamentar

Cod COR: consilier parlamentar

Cod COR: 111230 - consilier parlamentar


Meseria de consilier parlamentar face parte din grupa de baza: 1112 inalti conducatori ai administratiei publice.

Istoria meseriei de consilier parlamentar

Consilierii parlamentari sunt persoane care ofera asistenta si consiliere politica parlamentarilor si membrilor guvernului. Meseria de consilier parlamentar a existat de mai multe secole, incepand cu secolul al XVII-lea, cand parlamentarii britanici au inceput sa angajeze consilieri pentru a le oferi asistenta si consiliere in chestiuni politice. Aceste persoane au fost responsabile pentru ajutarea parlamentarilor sa inteleaga si sa aplice legile si regulile parlamentare. De-a lungul anilor, rolul consilierilor parlamentari s-a schimbat si s-a extins, astfel incat acum acestea sunt responsabile pentru oferirea de asistenta si consiliere politica parlamentarilor si membrilor guvernului in chestiuni precum politicile publice, relatiile internationale si chestiunile economice.

Model fisa de post: consilier parlamentar

Fisa de post pentru meseria de consilier parlamentar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: consilier parlamentar, cod COR 111230


Grupa de baza: 1112 inalti conducatori ai administratiei publice

Iata o posibila fisa de post pentru Consilier Parlamentar:

Titlu post: Consilier Parlamentar

Descrierea postului:

Consilierul parlamentar are rolul de a oferi asistenta tehnica si sprijin parlamentarilor in procesul legislativ si in activitatea parlamentara zilnica. Aceasta este o pozitie de inalta incredere si implica o stransa colaborare cu parlamentarii si cu alte oficialitati din domeniul legislativ.

Responsabilitatile si indatoririle:

- Asigurarea asistentei tehnica si a sprijinului pentru parlamentari in procesul legislativ si in activitatea zilnica
- Monitorizarea si analizarea evolutiilor legislative si a politicilor guvernamentale care afecteaza activitatea parlamentului
- Furnizarea de sfaturi si recomandari legate de legislatia si politicile guvernamentale si evaluarea impactului acestora asupra societatii
- Asigurarea dezvoltarii si implementarii politicilor si procedurilor interne ale parlamentului
- Asistarea parlamentarilor in elaborarea de proiecte de lege si a altor documente legislative
- Participarea la intalniri si negocieri cu oficialii guvernamentali si cu reprezentantii societatii civile
- Gestionarea relatiilor cu mass-media si cu publicul si furnizarea de informatii despre activitatea parlamentului
- Monitorizarea si analizarea evolutiilor politice, economice si sociale la nivel national si international si raportarea acestora parlamentarilor
- Asigurarea bunei comunicari si cooperari cu membrii echipei parlamentare si cu alte institutii.

Cerinte:

- Diploma de licenta in stiinte politice, drept, economie sau un domeniu relevant
- Experienta anterioara intr-o pozitie similara sau intr-un domeniu relevant
- Cunoasterea legilor si a reglementarilor in domeniul legislativ si politicilor guvernamentale
- Abilitati excelente de comunicare si negociere
- Capacitatea de a lua decizii rapide si de a gestiona problemele complexe
- Abilitati excelente de cercetare si analiza
- Etica profesionala si integritate impecabila
- Capacitatea de a colabora cu diferite parti interesate si de a construi relatii de incredere cu acestea
- Abilitati excelente de organizare si planificare
- Abilitati excelente de gestionare a timpului si a prioritatilor.

Aceasta este doar o schita generala de fisa de post pentru Consilier Parlamentar. Detaliile exacte pot varia in functie de cerintele si conditiile specifice pentru fiecare pozitie in parte.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 111

  Grupa Minora 111

  Legislatori, membri ai executivului

  Legislatorii si membrii executivului stabilesc, formuleaza si coordoneaza direct implementarea politicilor nationale, regionale sau locale ale Guvernului si ale agentiilor guvernamentale internationale si determina, ratifica, modifica ori abroga legile, regulile si reglementarile publice. Dintre acestia fac parte membrii alesi sau nealesi ai parlamentelor, consiliilor si guvernelor.

 • COR

  Grupa de baza 1112 inalti conducatori ai administratiei publice

  inaltii conducatori ai administratiei publice asigura consiliere pe probleme de politica, supravegheaza interpretarea si implementarea politicilor guvernamentale si a legislatiei de catre departamentele si agentiile guvernamentale, isi reprezinta tara in strainatate si actioneaza in numele acesteia sau indeplinesc sarcini similare in cadrul organizatiilor interguvernamentale. Acestia planifica, organizeaza, coordoneaza direct, controleaza si evalueaza activitatile generale ale departamentelor, consiliilor, agentiilor sau comisiilor la nivel municipal ori local, regional si national, in conformitate cu legislatia si politicile stabilite de catre organismele legislative si guvernamentale.

 • COD

  COD COR 111230 - consilier parlamentar