Cod COR: 214134 - consultant sistem de calitate
Meseria de consultant sistem de calitate face parte din grupa de baza: 2141 Ingineri tehnologi si de productie.
Consultanta in sisteme de calitate a inceput in anii 1950, cand s-a dezvoltat primul sistem de management al calitatii. Acesta a fost dezvoltat de catre compania americana de produse chimice, DuPont, si a fost primul sistem de management al calitatii care a fost certificat de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO). Acest sistem a fost dezvoltat pentru a ajuta companiile sa isi imbunatateasca produsele si serviciile si sa se asigure ca acestea sunt produse la standarde ridicate. in anii 1980, s-a dezvoltat un nou sistem de management al calitatii, cunoscut sub numele de Sistemul de Management al Calitatii ISO 9000. Acest sistem a fost dezvoltat pentru a ajuta companiile sa isi imbunatateasca produsele si serviciile si sa se asigure ca acestea sunt produse la standarde ridicate. Acest sistem a fost dezvoltat pentru a ajuta companiile sa se conformeze standardelor ISO si sa obtina certificarea ISO. in anii 1990, s-a dezvoltat un nou sistem de management al calitatii, cunoscut sub numele de Sistemul de Management al Calitatii ISO 14000. Acest sistem a fost dezvoltat pentru a ajuta companiile sa isi imbunatateasca
Fisa de post pentru meseria de consultant sistem de calitate
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: consultant sistem de calitate, cod COR 214134
Titlul postului: Consultant Sistem de Calitate
Departament: Departamentul de Management al Calitatii
Scopul postului: Furnizarea de consultanta si suport pentru implementarea si dezvoltarea sistemelor de calitate in companie.
Responsabilitati si sarcini principale:
Dezvoltarea, implementarea si mentinerea sistemelor de management al calitatii conform standardelor si reglementarilor aplicabile.
Furnizarea de consultanta si suport in ceea ce priveste dezvoltarea si imbunatatirea proceselor de calitate, inclusiv auditarea sistemului de management al calitatii.
Realizarea de analize si evaluari a proceselor de productie si furnizarea de recomandari pentru imbunatatirea performantei si eficientei.
Pregatirea si sustinerea de traininguri pentru angajati in ceea ce priveste standardele si procedurile de calitate.
Coordonarea si pregatirea pentru auditurile interne si externe ale sistemului de management al calitatii.
Participarea la procesele de selectare a furnizorilor si evaluarea performantei acestora din perspectiva calitatii.
Colaborarea cu departamentele implicate pentru a dezvolta si implementa planuri de actiune pentru a imbunatati procesele de calitate.
Cerinte minime pentru post:
Studii superioare finalizate in domeniul managementului calitatii, inginerie, sau alte discipline aferente.
Experienta anterioara in dezvoltarea si implementarea de sisteme de management al calitatii si participarea la audituri.
Cunoasterea standardelor si reglementarilor aplicabile pentru managementul calitatii.
Abilitati excelente de comunicare si negociere, precum si abilitati de prezentare si formare.
Capacitatea de a lucra in echipa si de a coordona proiecte complexe.
Aceasta fisa de post este indicativa si poate fi ajustata in functie de cerintele si nevoile companiei.
Specialisti in diverse domenii de activitate
Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.
Specialisti in domeniul stiintei si ingineriei
Specialistii in domeniul stiintei si ingineriei efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostinte stiintifice referitoare la domenii precum fizica, astronomie, meteorologie, chimie, geofizica, geologie, matematica, statistica, informatica, arhitectura, inginerie si tehnologie.
Ingineri (exclusiv in electrotehnologie)
Inginerii (exclusiv electrotehnologia) proiecteaza, planifica si organizeaza testarea, constructia, instalarea si intretinerea structurilor, masinilor si a componentelor acestora, sistemelor de productie si instalatiilor, planifica programele de productie si procedurile de munca pentru a se asigura ca proiectele de inginerie sunt intreprinse in conditii de siguranta, in mod eficient si cu un cost rentabil.
Inginerii tehnologi si de productie conduc cercetari si proiecteaza, organizeaza si supervizeaza construirea, functionarea si intretinerea instalatiilor. Acestia stabilesc programe pentru coordonarea activitatilor de productie, de evaluare a eficientei costurilor si a sigurantei.