Cod COR: 732110 - copist formare tipar plan
Meseria de copist formare tipar plan face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.
Meseria de copist a fost practicata de-a lungul istoriei, incepand cu perioada medievala. Copistii erau responsabili de reproducerea manuala a documentelor, a cartilor si a altor materiale scrise. Acestia foloseau penite, cerneala si hartie pentru a reproduce documentele. In timpul Renasterii, copistii au devenit mai specializati si au inceput sa foloseasca tiparul pentru a reproduce documentele. Acestia au creat planuri de tipar pentru a reproduce documentele in mod eficient si rapid. Acestia au folosit aceasta tehnica pentru a reproduce carti, documente si alte materiale scrise. In prezent, copistii sunt responsabili de reproducerea documentelor si a materialelor scrise folosind tehnologii avansate, cum ar fi scanarea si imprimarea.
Fisa de post pentru meseria de copist formare tipar plan
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: copist formare tipar plan, cod COR 732110
Postul: Copist Formare Tipar Plan
Responsabilitati:
- Preluarea comenzilor de formare tipar plan si pregatirea lor pentru imprimare;
- Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare pentru formarea tiparului;
- Verificarea calitatii produselor finite;
- Asigurarea unui flux de lucru eficient si a respectarii termenelor limita;
- Mentinerea unui mediu de lucru curat si organizat;
- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate.
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul formarii tiparului;
- Cunostinte solide de operare a echipamentelor si materialelor necesare;
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
- Atentie la detalii si capacitatea de a lucra sub presiune;
- Capacitatea de a respecta termenele limita.
Muncitori calificati si asimilati
Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.
Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi
Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.
Lucratori poligrafi
Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).
Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.