.

Cod COR culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)


Cod COR culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)

Cod COR: culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)

Cod COR: 732101 - culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)


Meseria de culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist) face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.

Istoria meseriei de culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)

Meseria de linotipist a fost inventata in anul 1886 de catre Ottmar Mergenthaler, un inventator german. Acesta a inventat o masina de cules si turnat randuri, cunoscuta sub numele de linotip. Acesta a revolutionat industria tipariturilor, permitand producatorilor sa produca mai multe pagini in mai putin timp. Culegatorul la masina de cules si turnat randuri este responsabil pentru alimentarea masinii cu randuri de tipar. Acesta trebuie sa culeaga randurile din fonturile de tipar si sa le introduca in masina. Acesta trebuie sa aiba ochi buni si dexteritate pentru a face acest lucru. Linotipistul trebuie sa fie atent la detalii si sa aiba cunostinte despre fonturi si tipar. Meseria de linotipist a evoluat de-a lungul anilor, de la masinile manuale la cele electronice. Acestea au facut ca procesul de tiparire sa fie mai rapid si mai eficient. Cu toate acestea, meseria de linotipist ramane una dintre cele mai importante meserii in industria tipariturilor.

Model fisa de post: culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)

Fisa de post pentru meseria de culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist), cod COR 732101


Grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti

FISA DE POST

Titlu post: Linotipist

Descrierea postului:

Linotipistul este responsabil pentru colectarea si turnarea randurilor de date in masina de cules si turnat randuri. Acesta trebuie sa asigure ca datele sunt corecte si complete si sa se asigure ca masina functioneaza corect.

Responsabilitati:

Colectarea si turnarea randurilor de date in masina de cules si turnat randuri

Verificarea corectitudinii si completei datelor

Monitorizarea si mentinerea masinii in stare buna de functionare

Asigurarea securitatii si a bunastarii in timpul operatiunilor

Respectarea procedurilor si regulilor de siguranta

Executarea altor sarcini conexe, atunci cand este necesar

Cerinte:

Experienta anterioara in domeniul linotipiei

Cunostinte solide despre operarea masinii de cules si turnat randuri

Abilitati de comunicare si lucru in echipa

Abilitati de organizare si planificare

Capacitatea de a lucra in conditii de stres

Atentie la detalii si abilitati de rezolvare a problemelor

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7321 Zetari si linotipisti

  Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

 • COD

  COD COR 732101 - culegator la masina de cules si turnat randuri (linotipist)