.

Cod COR curatitor-sablator


Cod COR curatitor-sablator

Cod COR: curatitor-sablator

Cod COR: 722429 - curatitor-sablator


Meseria de curatitor-sablator face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de curatitor-sablator

Meseria de curatitor-sablator a fost practicata de mii de ani, incepand cu antichitatea. In acea perioada, curatitorii-sablatori foloseau nisip si piatra pentru a curata si prelucra obiecte din metal, lemn si alte materiale. Acestia au fost folositi in special pentru a prelucra armuri si arme, precum si pentru a prelucra obiecte decorative. In secolul al XVIII-lea, curatitorii-sablatori au inceput sa foloseasca nisipul si piatra pentru a curata si prelucra obiecte din metal, lemn si alte materiale. Acestia au fost folositi in special pentru a prelucra armuri si arme, precum si pentru a prelucra obiecte decorative. In secolul al XIX-lea, curatitorii-sablatori au inceput sa foloseasca abrazive mai fine, cum ar fi corindonul, pentru a curata si prelucra obiecte din metal, lemn si alte materiale. Acestia au fost folositi in special pentru a prelucra armuri si arme, precum si pentru a prelucra obiecte decorative. In prezent, curatitorii-sablatori folosesc abrazive mai fine, cum ar fi corindonul, pentru a curata si prelucra obiecte din metal, lemn si alte materiale. Acestia sunt folositi in special pentru a prelucra armuri si arme, precum si pentru a prelucra obiecte decorative.

Model fisa de post: curatitor-sablator

Fisa de post pentru meseria de curatitor-sablator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: curatitor-sablator, cod COR 722429


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

Titlu post: Curatitor-sablator

Descrierea postului:

Curatitor-sablatorul este responsabil pentru curatarea si pregatirea suprafetelor metalice prin sablare. Acesta trebuie sa utilizeze echipamente si materiale adecvate pentru a curata si pregati suprafetele metalice inainte de a fi vopsite sau tratate.

Responsabilitati:

Utilizeaza echipamente si materiale adecvate pentru a curata si pregati suprafetele metalice inainte de a fi vopsite sau tratate.

Verifica suprafetele metalice pentru a se asigura ca sunt curate si pregatite pentru vopsire sau tratare.

Utilizeaza echipamente de sablare adecvate pentru a curata si pregati suprafetele metalice.

Monitorizeaza si mentine echipamentele de sablare in stare buna de functionare.

Urmareste instructiunile si procedurile de siguranta in timpul procesului de sablare.

Asigura curatarea si intretinerea zilnica a echipamentelor de sablare.

Asigura curatarea si intretinerea zilnica a locului de munca.

Cerinte:

Experienta anterioara in sablare si curatare metalica.

Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor de sablare.

Abilitati de comunicare si lucru in echipa.

Abilitati de urmarire a instructiunilor si procedurilor de siguranta.

Abilitati de intretinere si curatare a echipamentelor de sablare.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722429 - curatitor-sablator