.

Cod COR dactilo-rotaprint


Cod COR dactilo-rotaprint

Cod COR: dactilo-rotaprint

Cod COR: 732208 - dactilo-rotaprint


Meseria de dactilo-rotaprint face parte din grupa de baza: 7322 Tipografi.

Istoria meseriei de dactilo-rotaprint

or Meseria de dactilo-rotaprintor a fost inventata in anii 1950, cand a fost introdusa prima masina de scris mecanica. Acestea au fost folosite pentru a crea documente scrise manual, cum ar fi scrisori, facturi si alte documente. Aceste masini au fost folosite pentru a crea documente mai rapid si mai eficient decat scrisul manual. In anii 1960, au fost introduse masinile de dactilografiat, care au permis o productivitate mai mare si au facut ca meseria de dactilo-rotaprintor sa devina mai populara. Aceste masini au fost folosite pentru a crea documente mai rapid si mai eficient decat scrisul manual. In anii 1970, au fost introduse masinile de rotaprintare, care au permis o productivitate mai mare si au facut ca meseria de dactilo-rotaprintor sa devina mai populara. Aceste masini au fost folosite pentru a crea documente mai rapid si mai eficient decat scrisul manual. In prezent, meseria de dactilo-rotaprintor este folosita pentru a crea documente mai rapid si mai eficient decat scrisul manual. Aceste masini sunt folosite pentru a crea documente precum scrisori, facturi, rapoarte si alte documente.

Model fisa de post: dactilo-rotaprint

Fisa de post pentru meseria de dactilo-rotaprint


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: dactilo-rotaprint, cod COR 732208


Grupa de baza: 7322 Tipografi

or

FISA DE POST

Titlu post: Dactilo-rotaprintor

Descrierea postului:

Dactilo-rotaprintorul este responsabil pentru prelucrarea datelor prin intermediul unor echipamente de dactilografiere si rotaprintare. Acesta trebuie sa asigure o calitate ridicata a produselor si sa respecte termenele limita.

Responsabilitati:

- Operarea echipamentelor de dactilografiere si rotaprintare;

- Introducerea datelor in sistemele informatice;

- Verificarea si corectarea datelor;

- Asigurarea calitatii produselor;

- Respectarea termenelor limita;

- Mentinerea echipamentelor in stare buna de functionare;

- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate.

Competente:

- Cunostinte de baza in domeniul informatic;

- Abilitati de operare a echipamentelor de dactilografiere si rotaprintare;

- Abilitati de comunicare;

- Abilitati de organizare si planificare;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de analiza si sinteza.

Calificari:

- Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei facultati;

- Experienta anterioara in domeniu constituie un avantaj.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7322 Tipografi

  Tipografii monteaza si actioneaza presele digitale, presele de tipar inalt, presele litografice, masinile de tipar flexografice, masinile de tipar adanc (gravura), presele de ziare si alte prese de imprimare (tiparit).

 • COD

  COD COR 732208 - dactilo-rotaprint