.

Cod COR desenator cromolitograf


Cod COR desenator cromolitograf

Cod COR: desenator cromolitograf

Cod COR: 732111 - desenator cromolitograf


Meseria de desenator cromolitograf face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.

Istoria meseriei de desenator cromolitograf

Meseria de desenator cromolitograf se refera la procesul de reproducere a imaginilor prin intermediul cromolitografiei. Cromolitografia a fost inventata in anul 1796 de Alois Senefelder, un actor german, si a devenit rapid una dintre cele mai populare metode de reproducere a imaginilor. Acest proces a permis productia de carti, afise si alte materiale de tipar in cantitati mari si la un pret accesibil. Desenatorii cromolitografi au fost angajati pentru a crea modelele originale care urmau sa fie reproduse prin cromolitografie. Acest proces a fost folosit in mod activ in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, insa a fost inlocuit in mare parte de tehnologia moderna de tipar. Desenatorii cromolitografi sunt inca angajati in industria de tipar, insa acum folosesc tehnologii mai avansate, cum ar fi computerul si imprimantele.

Model fisa de post: desenator cromolitograf

Fisa de post pentru meseria de desenator cromolitograf


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: desenator cromolitograf, cod COR 732111


Grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti

Postul: Desenator Cromolitograf

Responsabilitati:

- Realizarea de desene si ilustratii folosind tehnica cromolitografiei;

- Utilizarea echipamentelor si materialelor necesare pentru realizarea desenelor;

- Realizarea de schite si modele pentru produsele finale;

- Verificarea calitatii produselor finale;

- Mentinerea unui nivel ridicat de productivitate si eficienta;

- Respectarea standardelor de calitate si siguranta;

- Respectarea termenelor limita si a cerintelor clientilor.

Competente:

- Cunostinte solide de desen si ilustratie;

- Experienta in utilizarea tehnicilor de cromolitografie;

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Abilitati de organizare si planificare;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Abilitati de utilizare a calculatorului si a programelor de design grafic.

Calificari:

- Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati in domeniul artei sau al designului;

- Experienta anterioara in domeniul cromolitografiei;

- Certificari in domeniul cromolitografiei.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7321 Zetari si linotipisti

  Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

 • COD

  COD COR 732111 - desenator cromolitograf