Cod COR: 817227 - desenator-insemnator cherestea
Meseria de desenator-insemnator cherestea face parte din grupa de baza: 8172 Operatori la instalatiile de prelucrare a lemnului.
Meseria de desenator-insemnator cherestea a existat de-a lungul istoriei, fiind una dintre cele mai vechi meserii. Acestia erau responsabili cu marcarea si taierea cherestelei in scopul realizarii de constructii. Acestia foloseau unelte precum topoare, ciocane, ferastraie si alte unelte manuale pentru a taia si marca cherestea. Acestia erau, de asemenea, responsabili cu masurarea si marcarea cherestelei pentru a se asigura ca este potrivita pentru constructia dorita. Acestia au fost, de asemenea, responsabili cu pregatirea cherestelei pentru a se asigura ca este pregatita pentru a fi folosita in constructii. Meseria de desenator-insemnator cherestea a evoluat de-a lungul anilor, de la folosirea uneltelor manuale la folosirea masinilor automate pentru taierea si marcarea cherestelei.
Fisa de post pentru meseria de desenator-insemnator cherestea
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: desenator-insemnator cherestea, cod COR 817227
FISA DE POST
Titlu post: Desenator-insemnator cherestea
Departament: Productie
Locatie: ___________
Subordonat: ___________
Responsabilitati:
- Deseneaza si inseamna piese de cherestea in conformitate cu specificatiile tehnice si cerintele clientilor;
- Utilizeaza echipamente si instrumente adecvate pentru a desena si insemna piese de cherestea;
- Verifica piesele de cherestea pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu specificatiile tehnice si cerintele clientilor;
- Asigura calitatea produselor prin verificarea si inspectarea pieselor de cherestea;
- Asigura respectarea standardelor de siguranta si a regulilor de protectia muncii;
- Mentine un mediu de lucru curat si ordonat;
- Executa alte sarcini conexe, atunci cand este necesar.
Competente:
- Cunostinte solide despre tehnologia de prelucrare a cherestelei;
- Abilitati de desen si insemnare;
- Abilitati de citire si interpretare a desenelor tehnice;
- Abilitati de utilizare a echipamentelor si instrumentelor de prelucrare a cherestelei;
- Abilitati de verificare si inspectare a produselor;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare si relationare.
Calificari:
- Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati;
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii cherestelei;
- Cunostinte solide despre tehnologia de prelucrare a cherestelei.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei
Operatorii la instalatiile de prelucrare a lemnului si fabricare a hartiei supravegheaza, actioneaza si controleaza echipamentele automate utilizate la taierea lemnului si prelucrarea cherestelei, furnirului, fabricarea placajelor, precum si la alte procese de prelucrare a lemnului pentru o utilizare ulterioara. Operatorii la masinile de fabricat celuloza actioneaza si supravegheaza diferite tipuri de masini si echipamente de prelucrare pentru producerea de celuloza.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a lemnului actioneaza si controleaza echipamentele automatizate utilizate la taierea lemnului pentru prelucrarea cherestelei, furnirului si fabricarea placajelor, precum si la alte procese de prelucrare a lemnului pentru o utilizare ulterioara.