Cod COR: 112027 - director departament cercetare-dezvoltare
Meseria de director departament cercetare-dezvoltare face parte din grupa de baza: 112 Directori generali, directori executivi si asimilati.
Meseria de director de departament de cercetare-dezvoltare a luat nastere in anii 1950, odata cu cresterea interesului pentru cercetare si dezvoltare. Acest domeniu a devenit din ce in ce mai important in anii urmatori, iar directorii de departamente de cercetare-dezvoltare au devenit din ce in ce mai importanti. Acestia sunt responsabili pentru coordonarea si implementarea proiectelor de cercetare si dezvoltare, precum si pentru asigurarea ca acestea sunt realizate la standarde inalte. Directorii de departamente de cercetare-dezvoltare trebuie sa aiba cunostinte solide in domeniul cercetarii si dezvoltarii, precum si abilitati de management si de comunicare. Acestia trebuie sa fie capabili sa lucreze cu echipe de cercetare si dezvoltare si sa colaboreze cu alte departamente pentru a asigura succesul proiectelor.
Fisa de post pentru meseria de director departament cercetare-dezvoltare
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: director departament cercetare-dezvoltare, cod COR 112027
Iata o posibila fisa de post pentru un Director Departament Cercetare-Dezvoltare:
## Titlu post: Director Departament Cercetare-Dezvoltare
## Scopul postului:
Directorul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare are responsabilitatea de a conduce si coordona departamentul de cercetare-dezvoltare in vederea indeplinirii obiectivelor strategice ale organizatiei. Acesta ar trebui sa asigure succesul realizarii obiectivelor de cercetare si dezvoltare ale companiei prin dezvoltarea si implementarea strategiilor adecvate, gestionarea eficienta a resurselor si supervizarea echipei sale.
## Responsabilitati:
- Coordonarea echipei de cercetare-dezvoltare si asigurarea implementarii strategiei companiei;
- Dezvoltarea si coordonarea strategiilor inovative de cercetare si dezvoltare, care sa genereze cresterea afacerii si avantaj competitiv;
- Planificarea, organizarea si implementarea proiectelor de cercetare si dezvoltare;
- Gestionarea eficienta a resurselor disponibile, inclusiv a bugetului departamentului;
- Identificarea si analizarea trendurilor pietei si a tehnologiilor emergente, pentru a propune noi produse sau imbunatatiri ale celor existente;
- Asigurarea indeplinirii indicatorilor si obiectivelor de performanta ale departamentului si a companiei;
- Supervizarea activitatilor de cercetare si dezvoltare si asigurarea calitatii proiectelor;
- Coordoneaza comunicarea cu departamentele implicate in ciclul de viata al produselor (productie, marketing, vanzari);
## Cerinte:
- Studii superioare in domeniul stiintific/tehnic sau economic, masterat/doctorat in cercetare-dezvoltare reprezinta un avantaj;
- Experienta intr-un rol similar de conducere in departamentul de cercetare-dezvoltare, de preferat intr-o companie tehnologica sau de productie;
- Cunostinte temeinice in cercetare-dezvoltare, trenduri pietei si tehnologii emergente;
- Abilitati de lider, cu capacitatea de a gestiona cu succes o echipa si de a conduce proiecte complexe;
- Abilitati excelente de comunicare, negociere si relationare interdepartamentala;
- Excelente abilitati de planificare, organizare si prioritizare a sarcinilor;
- Orientare spre rezultate, cu capacitati analitice si de rezolvare a problemelor.
Aceasta este doar o fisa de post generala, iar responsabilitatile si cerintele pot varia in functie de companie si de specificul industriei in care aceasta activeaza. Este important ca fiecare fisa de post sa fie adaptata la nevoile companiei si la cerintele postului.
Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.
Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice
Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.
inalti conducatori ai administratiei publice
inaltii conducatori ai administratiei publice asigura consiliere pe probleme de politica, supravegheaza interpretarea si implementarea politicilor guvernamentale si a legislatiei de catre departamentele si agentiile guvernamentale, isi reprezinta tara in strainatate si actioneaza in numele acesteia sau indeplinesc sarcini similare in cadrul organizatiilor interguvernamentale. Acestia planifica, organizeaza, coordoneaza direct, controleaza si evalueaza activitatile generale ale departamentelor, consiliilor, agentiilor sau comisiilor la nivel municipal ori local, regional si national, in conformitate cu legislatia si politicile stabilite de catre organismele legislative si guvernamentale.
Directorii generali, directorii si asimilatii acestora formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora. 1120 Directori generali, directori executivi si asimilati Directorii generali si directorii executivi formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza (direct) si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor (directoare) stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora.