.

Cod COR director resurse umane


Cod COR director resurse umane

Cod COR: director resurse umane

Cod COR: 112033 - director resurse umane


Meseria de director resurse umane face parte din grupa de baza: 112 Directori generali, directori executivi si asimilati.

Istoria meseriei de director resurse umane

Meseria de director de resurse umane a luat nastere in anii 1950, cand companiile au inceput sa se concentreze pe angajarea si retinerea angajatilor. Acest lucru a necesitat o abordare mai organizata si sistematica a procesului de recrutare si selectie, precum si dezvoltarea unor programe de formare si dezvoltare a angajatilor. In anii 1960, meseria de director de resurse umane a devenit mai specializata, iar companiile au inceput sa angajeze specialisti in domeniu. Acestia au fost responsabili pentru dezvoltarea si implementarea politicilor si procedurilor de recrutare si selectie, precum si pentru dezvoltarea programelor de formare si dezvoltare a angajatilor. In anii 1970, meseria de director de resurse umane a devenit si mai specializata, iar companiile au inceput sa angajeze specialisti in domeniu pentru a se ocupa de toate aspectele legate de angajatii lor. Acestia au fost responsabili pentru dezvoltarea si implementarea politicilor si procedurilor de recrutare si selectie, precum si pentru dezvoltarea programelor de formare si dezvoltare a angajatilor. In prezent, directorii de resurse umane sunt responsabili pentru toate aspectele legate de angajatii lor, de la recrutare si selectie, la formare si dezvoltare, la gestionarea conflictelor si la asigurarea unei experiente pozitive pentru angajatii lor.

Model fisa de post: director resurse umane

Fisa de post pentru meseria de director resurse umane


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: director resurse umane, cod COR 112033


Grupa de baza: 112 Directori generali, directori executivi si asimilati

Iata o posibila fisa de post pentru un Director Resurse Umane:

## Titlu post: Director Resurse Umane

## Scopul postului:

Directorul Resurselor Umane (HR) are responsabilitatea de a dezvolta si implementa strategii si politici de HR care sa sprijine obiectivele organizatiei. El/ea ar trebui sa aiba o buna intelegere a proceselor de HR, a legislatiei si sa poata coordona eficient echipele de HR.

## Responsabilitati:

- Definirea si implementarea strategiei si politicii de HR a organizatiei;
- Dezvoltarea si implementarea programelor de recrutare si selectie, de formare si dezvoltare, de evaluare a performantelor, de compensatii si beneficii si de gestionare a absentelor si a conflictelor;
- Identificarea si dezvoltarea de programe de dezvoltare a angajatilor, pentru a sprijini dezvoltarea profesionala si personala a acestora;
- Supervizarea comunicarii si relationarii cu angajatii si cu alte parti interesate;
- Asigurarea respectarii legilor si reglementarilor in vigoare, inclusiv a politicilor de mediu si sanatate si securitate la locul de munca in domeniul HR;
- Supervizarea activitatilor administrativ de HR, inclusiv a proceselor de salarizare, de evaluare si de gestionare a performantei angajatilor;
- Identificarea si gestionarea riscurilor si a oportunitatilor de HR in organizatie.

## Cerinte:

- Studii superioare in domeniul HR sau al managementului, cu un masterat/doctorat reprezentand un avantaj;
- Cel putin 5 ani de experienta intr-un rol similar de conducere in HR;
- Abilitati excelente de leadership si de creare a echipei de HR, cu capacitatea de a motiva angajatii si de a gestiona cu succes o echipa;
- Abilitati excelente de comunicare, negociere si relationare interdepartamentala in domeniul HR;
- Orientare spre rezultate, cu capacitati analitice si de rezolvare a problemelor in domeniul HR;
- Cunostinte temeinice de afaceri, inclusiv in domeniul financiar, contabil si juridic in HR;
- Abilitatea de a gandi si de a actiona in mod creativ si inovator, cu o viziune clara asupra dezvoltarii organizatiei si a angajatilor acesteia.

Aceasta este o fisa de post generala pentru un Director Resurse Umane, si responsabilitatile si cerintele pot varia in functie de organizatie si de specificul industriei in care aceasta activeaza. Este important ca fiecare fisa de post sa fie adaptata la nevoile organizatiei si la cerintele postului.

 • 1

  Grupa Majora 1

  Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

  Membrii corpului legislativ, ai executivului, inaltii conducatori ai administratiei publice, conducatorii si functionarii superiori din unitatile economico-sociale si politice planifica, conduc, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor, guvernelor si ale altor organizatii sau unitati organizationale in cadrul acestora si, de asemenea, formuleaza si revizuiesc politicile, legile, regulile si reglementarile in vigoare.

 • 11

  Subgrupa Majora 11

  Legislatori, membri ai executivului si inalti conducatori ai administratiei publice

  Legislatorii, membrii executivului si inaltii conducatori ai administratiei publice formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza direct si evalueaza activitatile generale ale autoritatilor (institutiilor), guvernelor si ale altor organizatii, cu sprijinul altor manageri/administratori.

 • 112

  Grupa Minora 112

  inalti conducatori ai administratiei publice

  inaltii conducatori ai administratiei publice asigura consiliere pe probleme de politica, supravegheaza interpretarea si implementarea politicilor guvernamentale si a legislatiei de catre departamentele si agentiile guvernamentale, isi reprezinta tara in strainatate si actioneaza in numele acesteia sau indeplinesc sarcini similare in cadrul organizatiilor interguvernamentale. Acestia planifica, organizeaza, coordoneaza direct, controleaza si evalueaza activitatile generale ale departamentelor, consiliilor, agentiilor sau comisiilor la nivel municipal ori local, regional si national, in conformitate cu legislatia si politicile stabilite de catre organismele legislative si guvernamentale.

 • COR

  Grupa de baza 112 Directori generali, directori executivi si asimilati

  Directorii generali, directorii si asimilatii acestora formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora. 1120 Directori generali, directori executivi si asimilati Directorii generali si directorii executivi formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza (direct) si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor (directoare) stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora.

 • COD

  COD COR 112033 - director resurse umane