.

Cod COR documentarist (studii superioare)


Cod COR documentarist (studii superioare)

Cod COR: documentarist (studii superioare)

Cod COR: 262203 - documentarist (studii superioare)


Meseria de documentarist (studii superioare) face parte din grupa de baza: 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare.

Istoria meseriei de documentarist (studii superioare)

Meseria de conservator al operelor de arta si monumentelor istorice a luat nastere in secolul al XIX-lea, ca raspuns la nevoia de a proteja si conserva patrimoniul cultural al Europei. In acea perioada, conservatorii au inceput sa se specializeze in tehnici de restaurare si conservare a obiectelor de arta si monumentelor istorice, precum si in cercetarea istoriei acestora. In prezent, meseria de conservator al operelor de arta si monumentelor istorice presupune o pregatire academica superioara, inclusiv studii de specialitate in domeniul istoriei artei, arheologiei, istoriei, chimiei si fizicii. Conservatorii trebuie sa fie familiarizati cu tehnicile de restaurare si conservare, precum si cu metodele de cercetare si documentare a obiectelor de arta si monumentelor istorice. Meseria de conservator al operelor de arta si monumentelor istorice este una dintre cele mai importante si mai respectate meserii din lume. Conservatorii joaca un rol esential in protejarea si conservarea patrimoniului cultural al Europei si al lumii.

Model fisa de post: documentarist (studii superioare)

Fisa de post pentru meseria de documentarist (studii superioare)


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: documentarist (studii superioare), cod COR 262203


Grupa de baza: 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare

Fisa de post pentru meseria de documentarist (studii superioare) ar putea include urmatoarele responsabilitati si cerinte:

Responsabilitati:

- Realizarea de documentare video sau audio pentru diverse proiecte, inclusiv filme documentare, emisiuni TV sau radio, materiale promotionale sau educative etc.
- Planificarea si organizarea proiectelor, inclusiv stabilirea obiectivelor, alocarea resurselor si a timpului necesar, identificarea surselor de finantare etc.
- Cercetarea si documentarea subiectelor, inclusiv identificarea si contactarea expertilor, a martorilor oculari, a persoanelor intervievate etc.
- Realizarea de interviuri, inclusiv pregatirea intrebarilor, stabilirea locatiei si a echipamentului necesar, inregistrarea si transcrierea interviurilor etc.
- Filmarea sau inregistrarea de imagini si sunete, inclusiv stabilirea locatiei si a echipamentului necesar, realizarea de cadre si deplasari de camera, inregistrarea de sunete ambientale sau de fundal etc.
- Editarea si post-procesarea materialelor, inclusiv selectarea si montarea imaginilor si sunetelor, adaugarea de efecte speciale sau de muzica, ajustarea culorilor si a luminozitatii, adaugarea de subtitrari sau de comentarii etc.
- Livrarea materialelor finale, inclusiv pregatirea si prezentarea de rapoarte, de prezentari sau de materiale de promovare, furnizarea de materiale pentru difuzare sau pentru arhivare etc.

Cerinte:

- Studii superioare in domeniul jurnalismului, al comunicarii, al cinematografiei sau al altor domenii relevante.
- Experienta anterioara in realizarea de documentare video sau audio, inclusiv cunoasterea echipamentului si a tehnicilor de filmare si de editare.
- Cunoasterea limbii romane si a cel putin unei limbi straine, inclusiv capacitatea de a realiza interviuri si de a traduce materialele.
- Abilitati de cercetare si documentare, inclusiv capacitatea de a identifica sursele relevante si de a sintetiza informatiile.
- Abilitati de comunicare si de relationare, inclusiv capacitatea de a lucra cu oameni din diverse medii si de a comunica eficient cu acestia.
- Abilitati de organizare si de planificare, inclusiv capacitatea de a gestiona proiecte complexe si de a respecta termenele limita.
- Creativitate si imaginatie, inclusiv capacitatea de a gasi solutii inovatoare si de a aduce un plus de valoare proiectelor.

 • 2

  Grupa Majora 2

  Specialisti in diverse domenii de activitate

  Specialistii cu ocupatii intelectuale si stiintifice dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.

 • 26

  Subgrupa Majora 26

  Specialisti in domeniul juridic, social si cultural

  Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.

 • 262

  Grupa Minora 262

  Specialistii in domeniul juridic, social si cultural efectueaza cercetari, imbunatatesc sau dezvolta concepte, teorii si metode operationale ori aplica cunostintele referitoare la lege, la stocarea si regasirea de informatii si artefacte, psihologie, asistenta sociala, politica, economie, istorie, religie, limbaj, sociologie si alte stiinte, precum si la arte si divertisment.

  Bibliotecarii, arhivarii si curatorii dezvolta si mentin colectii ale arhivelor, bibliotecilor, muzeelor, galeriilor de arta si ale institutiilor similare.

 • COR

  Grupa de baza 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare

  Bibliotecarii si specialistii in alte servicii de informare se ocupa cu colectarea, selectarea, dezvoltarea, organizarea si intretinerea colectiilor bibliotecilor si a altor depozite de informatii, organizeaza si controleaza alte servicii ale bibliotecilor si furnizeaza informatii utilizatorilor.

 • COD

  COD COR 262203 - documentarist (studii superioare)