.

Cod COR electrician auto


Cod COR electrician auto

Cod COR: electrician auto

Cod COR: 723101 - electrician auto


Meseria de electrician auto face parte din grupa de baza: 7231 Mecanici de autovehicule.

Istoria meseriei de electrician auto

Meseria de electrician auto a existat de mai multe decenii, incepand cu anii 1920. in acea perioada, electricienii auto erau responsabili pentru repararea si intretinerea sistemelor electrice ale masinilor. Acest lucru a inclus instalarea si intretinerea sistemelor de iluminat, a sistemelor de incalzire si a sistemelor de pornire. in anii 1950, electricienii auto au inceput sa se specializeze in repararea si intretinerea sistemelor electronice ale masinilor, cum ar fi sistemele de control al motorului si sistemele de control al transmisiei. Aceste sisteme au devenit din ce in ce mai complexe pe masura ce tehnologia a evoluat, ceea ce a necesitat electricieni auto mai bine pregatiti si mai specializati. Astazi, electricienii auto sunt responsabili pentru repararea si intretinerea tuturor sistemelor electronice si electrice ale masinilor, inclusiv sistemele de control al motorului, sistemele de control al transmisiei, sistemele de iluminat si sistemele de incalzire.

Model fisa de post: electrician auto

Fisa de post pentru meseria de electrician auto


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: electrician auto, cod COR 723101


Grupa de baza: 7231 Mecanici de autovehicule

Fisa de post pentru Meseria de Electrician Auto:

Pozitia: Electrician Auto

Descrierea postului:

Electricianul auto este responsabil de diagnoza, repararea si intretinerea sistemelor electrice si electronice ale vehiculelor, inclusiv repararea sistemelor de iluminare, sistemelor audio si de navigatie, senzorilor de parcare, sistemelor de climatizare si a altor echipamente electronice.

Responsabilitati principale:

Diagnosticarea si repararea defectelor in sistemul electric si electronic al vehiculelor, inclusiv componentele de iluminare, audio si navigatie.
Inlocuirea pieselor si a componentelor defecte, cum ar fi bateriile, alternatoarele, motoarele de pornire si alte componente ale sistemelor electrice.
Realizarea de teste pentru a verifica daca sistemele functioneaza corect, precum si testarea bateriilor si a sistemelor de incarcare.
Asigurarea ca toate lucrarile sunt efectuate in conformitate cu standardele si regulamentele de siguranta.
Diagnosticarea problemelor si intretinerea sistemelor de climatizare si incalzire.
Asigurarea ca vehiculele sunt testate inainte de a fi predate proprietarilor.
Cerinte:

Studii medii / superioare tehnice in domeniul electric sau experienta relevanta in domeniul auto.
Cunostinte solide de mecanica si electricitate.
Experienta anterioara in diagnosticarea si repararea sistemelor electrice si electronice ale vehiculelor.
Capacitatea de a interpreta diagramele si planurile electrice si de a utiliza echipamente speciale pentru testare.
Capacitatea de a lucra in echipa si de a comunica eficient cu colegii si clientii.
Experienta in utilizarea echipamentelor de diagnosticare si a programelor software speciale.
Cunoasterea si respectarea regulilor de siguranta si a normelor privind repararea si intretinerea vehiculelor.
Conditii de munca:

Program de munca flexibil, inclusiv munca de noapte si in weekend.
Posibilitatea de a lucra in spatii inguste si incomode.
Posibilitatea de a lucra in conditii de munca zgomotoase, cu praf si uleiuri.
Posibilitatea de a lucra cu echipamente grele si dispozitive de ridicare.
Capacitatea de a ramane in picioare timp indelungat si de a indura pozitii incomode.
Daca aveti cunostinte solide in domeniul electric si doriti sa lucrati intr-un mediu stimulant, aceasta pozitie poate fi perfecta pentru dumneavoastra.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 723

  Grupa Minora 723

  Mecanici de masini si utilaje

  Mecanicii de masini si utilaje monteaza, instaleaza, intretin si repara motoare, vehicule, masini agricole sau industriale si echipamente mecanice similare.

 • COR

  Grupa de baza 7231 Mecanici de autovehicule

  Mecanicii de autovehicule monteaza, instaleaza, intretin si repara motoare, echipamente mecanice si legate de autoturisme, camioane de livrare, motociclete si alte autovehicule.

 • COD

  COD COR 723101 - electrician auto