.

Cod COR fierar/potcovar


Cod COR fierar/potcovar

Cod COR: fierar/potcovar

Cod COR: 722112 - fierar/potcovar


Meseria de fierar/potcovar face parte din grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri.

Istoria meseriei de fierar/potcovar

Meseria de fierar/potcovar a existat de mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi meserii. Fierarii au fost folositi pentru a crea si repara unelte si armuri, precum si pentru a construi structuri metalice. In Evul Mediu, fierarii au fost folositi pentru a crea arme si armuri, precum si pentru a construi poduri si alte structuri metalice. In secolul al XIX-lea, fierarii au inceput sa lucreze cu otelul, care a devenit un material important in constructii. In prezent, fierarii sunt folositi pentru a crea si repara o gama larga de produse, de la unelte si armuri la structuri metalice si produse decorative.

Model fisa de post: fierar/potcovar

Fisa de post pentru meseria de fierar/potcovar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: fierar/potcovar, cod COR 722112


Grupa de baza: 7221 Forjori, fierari si matriteri

FISA DE POST

Titlu post: Fierar/Potcovar

Descrierea postului:

Fierarul/Potcovarul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin sudare, taiere, indoire, slefuire si alte operatii similare. Acesta trebuie sa respecte standardele de calitate si sa se asigure ca produsele sunt fabricate in conformitate cu specificatiile.

Responsabilitati:

- Preia comenzile si prelucreaza metalul in conformitate cu specificatiile

- Utilizeaza echipamente si unelte adecvate pentru a prelucra metalul

- Verifica produsele pentru a se asigura ca sunt fabricate in conformitate cu specificatiile

- Asambleaza piesele prelucrate

- Repara si intretine echipamentele si uneltele folosite

- Respecta standardele de calitate si siguranta

- Respecta procedurile si regulile de lucru

Competente:

- Experienta in prelucrarea metalelor

- Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor si uneltelor

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de citire si interpretare a planurilor si desenelor tehnice

- Abilitati de a lucra cu precizie si atentie la detalii

- Abilitati de a lucra in conditii de stres

- Abilitati de a respecta standardele de calitate si siguranta

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7221 Forjori, fierari si matriteri

  Forjorii, fierarii si matriterii se ocupa cu forjarea si executarea barelor, tijelor sau lingourilor din fier, otel sau alte metale, trefilarea de sarma pentru fabricarea si repararea diverselor tipuri de unelte, articole metalice, piese de echipament, unelte agricole si similare.

 • COD

  COD COR 722112 - fierar/potcovar