Cod COR: 813110 - filator fibre sticla
Meseria de filator fibre sticla face parte din grupa de baza: 8131 Operatori la masini si instalatii destinate fabricarii produselor chimice.
Meseria de filator fibre sticla a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din industria textila. Procesul de fabricare a fibrei sticla a inceput in secolul al XVIII-lea, cand a fost inventata masina de filat. Acest proces a permis producatorilor sa creeze fire mai subtiri si mai rezistente, care au fost folosite pentru a face materiale textile mai durabile. In secolul al XIX-lea, filatorii fibre sticla au inceput sa foloseasca masini mai avansate pentru a produce fire mai subtiri si mai rezistente. Aceste fire au fost folosite pentru a face materiale textile mai durabile si mai rezistente la uzura. In prezent, filatorii fibre sticla folosesc masini specializate pentru a produce fire de diferite dimensiuni si grosimi, care sunt folosite in industria textila si in alte industrii.
Fisa de post pentru meseria de filator fibre sticla
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: filator fibre sticla, cod COR 813110
Post: Filator Fibre Sticla
Responsabilitati:
- Preluarea si prelucrarea materialelor textile si a fibrelor de sticla
- Utilizarea echipamentelor si a masinilor specializate pentru a prelucra fibrele de sticla
- Verificarea calitatii produselor finite
- Monitorizarea si mentinerea echipamentelor si a masinilor
- Asigurarea unui mediu de lucru sigur si curat
- Respectarea procedurilor si regulilor de siguranta
- Respectarea termenelor limita si a standardelor de calitate
Cerinte:
- Experienta anterioara in domeniul prelucrarii fibrelor de sticla
- Cunostinte solide despre tehnologia prelucrarii fibrelor de sticla
- Abilitati de comunicare si lucru in echipa
- Abilitati de rezolvare a problemelor
- Abilitati de citire si interpretare a documentatiei tehnice
- Abilitati de utilizare a calculatorului si a programelor specifice
- Abilitati de a lucra in conditii de stres si sub presiune
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masini si instalatii destinate fabricarii produselor chimice si fotografice
Operatorii la masinile si instalatiile destinate fabricarii produselor chimice si fotografice actioneaza si supravegheaza masinile care proceseaza o varietate de produse chimice si alte ingrediente pentru fabricarea produselor farmaceutice, produselor pentru toaleta, explozivilor, produselor fotografice sau altor produse chimice.
Operatorii la masinile si instalatiile destinate fabricarii produselor chimice actioneaza si supravegheaza utilajele care amesteca, prelucreaza si ambaleaza o gama larga de produse chimice.