Cod COR: 812144 - finisor laminate si trefilate
Meseria de finisor laminate si trefilate face parte din grupa de baza: 8121 Operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor.
Meseria de finisor laminate si trefilate se refera la prelucrarea metalelor prin trefilare si laminare. Aceasta meserie a aparut in secolul al XIX-lea, cand tehnologia a inceput sa se dezvolte si sa se imbunatateasca. Finisorii laminate si trefilate folosesc masini specializate pentru a prelucra metalul, cum ar fi masini de trefilat, masini de laminat si masini de taiat. Acestia folosesc diferite metode pentru a prelucra metalul, cum ar fi indoirea, sudarea, laminarea si trefilarea. Acestia pot prelucra metalul in diferite forme si dimensiuni, in functie de nevoile clientului. Meseria de finisor laminate si trefilate a evoluat de-a lungul anilor, de la prelucrarea manuala a metalelor la prelucrarea automata a metalelor. Acestia sunt acum capabili sa prelucreze metalul cu precizie si rapiditate, ceea ce face ca aceasta meserie sa fie una dintre cele mai importante si utile meserii din industria metalurgica.
Fisa de post pentru meseria de finisor laminate si trefilate
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: finisor laminate si trefilate, cod COR 812144
Denumirea postului: Finisor laminate si trefilate
Descrierea postului:
Finisorul laminate si trefilate este responsabil pentru prelucrarea materialelor prin laminare si trefilare, pentru a le transforma in produse finite. Acesta trebuie sa asigure ca produsele sunt fabricate la standardele de calitate si la specificatiile cerute.
Responsabilitati principale:
Preluarea materialelor si pregatirea lor pentru laminare si trefilare;
Utilizarea echipamentelor si a masinilor de laminare si trefilare;
Verificarea produselor finite pentru a se asigura ca sunt conforme cu specificatiile;
Mentinerea echipamentelor si a masinilor in stare buna de functionare;
Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de protectia muncii;
Monitorizarea si raportarea oricaror probleme sau defecte aparute in procesul de productie.
Competente si abilitati:
Experienta anterioara in domeniul laminarii si trefilarii;
Cunostinte tehnice si mecanice;
Abilitati de comunicare si lucru in echipa;
Abilitati de rezolvare a problemelor;
Abilitati de citire si interpretare a planurilor si a specificatiilor tehnice;
Abilitati de utilizare a echipamentelor si a masinilor de laminare si trefilare.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor
Operatorii la instalatiile de prelucrare si finisare a metalelor opereaza, actioneaza si supravegheaza masinile (instalatiile) si echipamentele de comanda cu o unica functie, utilizate pentru a controla transformarea, prelucrarea si finisarea minereurilor si metalelor.
Operatorii la instalatiile de prelucrare a metalelor actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.