Cod COR: 813203 - fotopoligraf
Meseria de fotopoligraf face parte din grupa de baza: 8132 Operatori la masini si instalatii destinate fabricarii produselor fotografice.
Istoria meseriei de fotopoligraf se intinde inapoi in timp pana in anii 1800, cand a fost inventata prima masina de fotopoligraf. Aceasta a fost inventata de catre un chimist german, Johann Heinrich Schulze, care a folosit o solutie de sare si alcool pentru a fixa imaginea pe o placa de sticla. Acest proces a fost cunoscut sub numele de "fotopoligrafie". Acesta a fost primul proces de imprimare fotografica si a fost folosit pentru a reproduce imagini pe hartie si alte materiale. in anii 1900, fotopoligrafia a evoluat si a devenit mai sofisticata, folosind tehnologii mai avansate, cum ar fi fotografia digitala si imprimarea laser. Aceste tehnologii au permis producatorilor de produse fotopoligrafice sa produca imagini de inalta calitate si sa le imprime pe materiale diferite. in prezent, fotopoligrafia este folosita in industria publicitatii, a produselor de arta si a produselor de divertisment. Este folosita pentru a reproduce imagini pe materiale precum hartie, sticla, metal si plastic. Acest proces este folosit pentru a crea produse de inalta calitate, precum afise, cartonase, etichete si alte produse de imprimare.
Fisa de post pentru meseria de fotopoligraf
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: fotopoligraf, cod COR 813203
Postul: Fotopoligraf
Responsabilitati:
- Preluarea comenzilor si prelucrarea lor in conformitate cu cerintele clientilor;
- Utilizarea echipamentelor si a materialelor necesare pentru a realiza produsele solicitate;
- Verificarea calitatii produselor si asigurarea ca acestea sunt conforme cu cerintele clientilor;
- Mentinerea echipamentelor si a materialelor in stare buna de functionare;
- Asigurarea unui flux de lucru eficient si a unei productivitati ridicate;
- Respectarea procedurilor si regulilor de securitate si protectia mediului;
- Mentinerea unui nivel ridicat de curatenie si ordine in zona de lucru.
Competente:
- Cunostinte solide de fotopoligrafie si de utilizare a echipamentelor si materialelor necesare;
- Abilitati de comunicare si relationare;
- Abilitati de organizare si planificare;
- Abilitati de rezolvare a problemelor;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de a lucra sub presiune;
- Abilitati de a lucra cu precizie si atentie la detalii.
Calificari:
- Diploma de absolvire a unei scoli profesionale sau a unei universitati in domeniul fotopoligrafiei;
- Experienta anterioara in domeniul fotopoligrafiei constituie un avantaj.
Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.
Operatori la masini si instalatii
Operatorii la masini si instalatii actioneaza si supravegheaza, la fata locului sau prin ghidare de la distanta prin telecomanda, instalatii industriale, masini si echipamente fixe sau pentru care mobilitatea nu este parte integranta a functionarii. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si intelegerea masinilor si echipamentelor industriale care sunt actionate si supravegheate. Abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta inovatiilor tehnologice este adesea necesara.
Operatori la masini si instalatii destinate fabricarii produselor chimice si fotografice
Operatorii la masinile si instalatiile destinate fabricarii produselor chimice si fotografice actioneaza si supravegheaza masinile care proceseaza o varietate de produse chimice si alte ingrediente pentru fabricarea produselor farmaceutice, produselor pentru toaleta, explozivilor, produselor fotografice sau altor produse chimice.
Operatorii la masinile si instalatiile destinate fabricarii produselor fotografice actioneaza si supravegheaza echipamentele care produc filme si hartie fotografica si care proceseaza prin expunere filmele fotografice si realizeaza fotografii.