.

Cod COR franar


Cod COR franar

Cod COR: franar

Cod COR: 831201 - franar


Meseria de franar face parte din grupa de baza: 8312 Franari, acari si agenti de manevra.

Istoria meseriei de franar

Meseria de franar a existat de mai multe secole, fiind una dintre cele mai vechi meserii din lume. Franarul a fost responsabil pentru fabricarea si intretinerea franelor, care erau folosite pentru a controla viteza si directia vehiculelor. Acestia au folosit o varietate de materiale, cum ar fi fierul, lemnul si chiar osul, pentru a crea franele. Acestia au folosit, de asemenea, unelte precum ciocane, topoare si foarfece pentru a prelucra materialele. In timp, tehnologia s-a schimbat si franele au devenit mai sofisticate, folosind materiale mai moderne, cum ar fi otelul si aluminiul. Acest lucru a permis franarilor sa creeze frane mai puternice si mai fiabile. In prezent, franele sunt folosite in majoritatea vehiculelor si sunt esentiale pentru siguranta si controlul vehiculelor.

Model fisa de post: franar

Fisa de post pentru meseria de franar


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: franar, cod COR 831201


Grupa de baza: 8312 Franari, acari si agenti de manevra

Nume post: Franar

Departament: Fabricare

Descrierea postului:

Franarul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin frezare, taiere, gaurire, filetare si alte operatiuni de prelucrare mecanica. Acesta trebuie sa utilizeze masini-unelte precum masini de frezat, masini de gaurit, masini de taiat si alte masini-unelte specializate pentru a prelucra piese metalice.

Responsabilitati:

- Utilizarea masinilor-unelte pentru a prelucra piese metalice

- Verificarea dimensiunilor si a calitatii piesei prelucrate

- Asamblarea si montarea piesei prelucrate

- Utilizarea echipamentelor de masurare si verificare

- Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de securitate

- Mentinerea masinilor-unelte si a echipamentelor in stare buna de functionare

- Respectarea termenelor de livrare si a cerintelor de calitate

Calificari:

- Experienta in utilizarea masinilor-unelte si a echipamentelor de prelucrare mecanica

- Cunostinte de baza in utilizarea echipamentelor de masurare si verificare

- Abilitati de citire a desenelor tehnice si a documentatiei

  • 8

    Grupa Majora 8

    Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente

    Operatorii la instalatii si masini, asamblorii de masini si echipamente actioneaza si supravegheaza masini si echipamente industriale si agricole la fata locului sau dirijeaza de la distanta prin telecomanda, conduc trenuri, autovehicule, utilaje si echipamente mobile sau asambleaza produse din parti componente, conform specificatiilor si procedurilor precizate. Activitatea desfasurata in principal necesita experienta si cunoasterea masinilor si echipamentelor industriale si agricole, precum si abilitatea de a face fata vitezei de functionare a masinilor si de a se adapta la inovatiile tehnologice.

  • 83

    Subgrupa Majora 83

    Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile

    Conducatorii de vehicule si operatorii la instalatiile si utilajele mobile conduc trenurile si autovehiculele sau actioneaza si supravegheaza masinile si echipamentele industriale si agricole ori executa sarcini specifice la bordul navelor si al altor ambarcatiuni de apa.

  • 831

    Grupa Minora 831

    Mecanici de locomotiva si asimilati

    Mecanicii de locomotiva si asimilatii acestora conduc sau asista la conducerea locomotivelor pentru transportul de pasageri si de marfa, isi asuma raspunderea si iau masuri de protectie a trenurilor de marfa in timpul calatoriilor, controleaza circulatia traficului feroviar prin actionarea semnalelor, asigura deplasarea materialului rulant si a trenurilor in statiile de triaj, pregatesc trenurile de tractiune (pentru remorcare) in mine si dirijeaza/controleaza circulatia acestora.

  • COR

    Grupa de baza 8312 Franari, acari si agenti de manevra

    Franarii, acarii si agentii de manevra isi asuma raspunderea si iau masuri de protectie a trenurilor de marfa in timpul calatoriilor, controleaza circulatia traficului feroviar prin actionarea semnalelor, asigura deplasarea materialului rulant si a trenurilor in statiile de triaj, pregatesc trenurile pentru tractiune (remorcare) in mine si dirijeaza/controleaza circulatia acestora.

  • COD

    COD COR 831201 - franar