.

Cod COR galvanotipist


Cod COR galvanotipist

Cod COR: galvanotipist

Cod COR: 732107 - galvanotipist


Meseria de galvanotipist face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.

Istoria meseriei de galvanotipist

Galvanotipia este o veche tehnica de reproducere a imaginilor care a fost inventata in anul 1819 de catre englezul Thomas Wedgwood. Acesta a folosit un proces chimic pentru a transfera imagini pe hartie sau alte materiale. Procesul a fost numit galvanotipie, deoarece folosea un curent electric pentru a transfera imaginea. Acest proces a fost folosit pentru a reproduce imagini in carti, reviste si alte publicatii. In anii 1950, galvanotipia a fost inlocuita de tehnologia offset, care a permis reproducerea mai rapida si mai ieftina a imaginilor. In prezent, galvanotipia este folosita in special pentru a reproduce imagini artistice si pentru a crea obiecte decorative.

Model fisa de post: galvanotipist

Fisa de post pentru meseria de galvanotipist


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: galvanotipist, cod COR 732107


Grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti

Denumirea postului: Galvanotipist

Descrierea postului:

Galvanotipistul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin galvanizare. Acesta trebuie sa aplice un strat protector pe suprafata metalului prin imersarea acestuia in solutii chimice si sa controleze calitatea produselor finite.

Responsabilitati si sarcini:

- Preia comenzile si prelucreaza metalul conform specificatiilor clientului;

- Asambleaza si monteaza echipamentele necesare procesului de galvanizare;

- Imprastie solutii chimice pe suprafata metalului;

- Controleaza calitatea produselor finite;

- Pastreaza curatenia si ordinea in zona de lucru;

- Respecta toate regulile de securitate si protectia muncii.

Competente si abilitati:

- Cunostinte solide despre procesul de galvanizare;

- Abilitati de operare a echipamentelor si utilajelor;

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa;

- Abilitati de organizare si planificare;

- Abilitati de rezolvare a problemelor;

- Atentie la detalii si spirit de observatie.

Cerinte:

- Experienta anterioara in domeniul galvanizarii;

- Cunostinte solide despre procesul de galvanizare;

- Cunostinte de baza despre chimie si fizica;

- Cunostinte de baza despre utilizarea echipamentelor si utilajelor;

- Permis de conducere.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7321 Zetari si linotipisti

  Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

 • COD

  COD COR 732107 - galvanotipist