.

Cod COR gauritor-filetator


Cod COR gauritor-filetator

Cod COR: gauritor-filetator

Cod COR: 722409 - gauritor-filetator


Meseria de gauritor-filetator face parte din grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit.

Istoria meseriei de gauritor-filetator

Meseria de gauritor-filetator se refera la prelucrarea metalelor prin gaurire si filetare. Aceasta meserie a existat de mai multe secole, fiind folosita in special pentru a prelucra piese metalice pentru a le face mai rezistente si mai durabile. In trecut, gauritorii-filetatorii foloseau scule manuale precum tarusi, freze si masini de gaurit pentru a prelucra piesele metalice. Cu toate acestea, in prezent, gauritorii-filetatorii folosesc masini-unelte CNC pentru a prelucra piesele metalice cu precizie si viteza. Aceste masini-unelte CNC permit gauritorilor-filetatorilor sa prelucreze piesele metalice cu o precizie si o viteza mult mai mari decat in trecut.

Model fisa de post: gauritor-filetator

Fisa de post pentru meseria de gauritor-filetator


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: gauritor-filetator, cod COR 722409


Grupa de baza: 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

FISA DE POST

Titlu post: Gauritor-Filetator

Descrierea postului:

Gauritor-Filetatorul este responsabil pentru prelucrarea metalelor prin gaurire si filetare. Acesta trebuie sa pregateasca piesele metalice, sa le masoare si sa le marcheze, sa foloseasca scule si echipamente specializate pentru a prelucra piesele metalice, sa verifice piesele prelucrate si sa le asambleze.

Responsabilitati si sarcini:

- Preluarea si pregatirea pieselor metalice pentru prelucrare;

- Masurarea si marcarea pieselor metalice;

- Utilizarea sculelor si echipamentelor specializate pentru a prelucra piesele metalice;

- Verificarea pieselor prelucrate si asamblarea acestora;

- Respectarea procedurilor de siguranta si a regulilor de calitate;

- Mentinerea curateniei si ordinii in zona de lucru.

Competente si abilitati:

- Cunostinte tehnice in domeniul prelucrarii metalelor;

- Abilitati de utilizare a sculelor si echipamentelor specializate;

- Abilitati de masurare si marcare;

- Abilitati de asamblare si verificare;

- Abilitati de lucru in echipa;

- Abilitati de comunicare;

- Abilitati de respectare a procedurilor de siguranta si a regulilor de calitate.

Cerinte:

- Experienta anterioara in prelucrarea metalelor;

- Cunostinte tehnice in domeniul prelucrarii metalelor;

- Abilitati de utilizare a sculelor si echipamentelor specializate;

- Abilit

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 72

  Subgrupa Majora 72

  Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

  Muncitorii calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilatii acestora se ocupa cu turnarea, sudarea sau forjarea metalelor sau prin alte metode (procedee), monteaza, intretin si repara structuri metalice grele, regleaza, asambleaza, intretin si repara masini si instalatii inclusiv motoarele vehiculelor sau produc unelte ori diverse articole din metale nepretioase. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a organizarii activitatii, a materialelor si uneltelor folosite, precum si natura si scopul produsului final.

 • 722

  Grupa Minora 722

  Forjori, matriteri si asimilati

  Forjorii, matriterii si asimilatii acestora forjeaza si bat cu ciocanul bare, tije sau lingouri din fier, otel si alte metale pentru a confectiona si a repara diverse tipuri de unelte, echipamente si alte articole, regleaza masinile-unelte pentru operatori ori monteaza si actioneaza diverse masini-unelte; de asemenea, se ocupa cu slefuirea si ascutirea suprafetelor.

 • COR

  Grupa de baza 7224 Operatori pe masini de polizat, rectificat si ascutit

  Operatorii pe masini de polizat, rectificat si ascutit se ocupa cu polizarea si rectificarea suprafetelor metalice si cu ascutirea uneltelor.

 • COD

  COD COR 722409 - gauritor-filetator