.

Cod COR ghemuitor


Cod COR ghemuitor

Cod COR: ghemuitor

Cod COR: 731807 - ghemuitor


Meseria de ghemuitor face parte din grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare.

Istoria meseriei de ghemuitor

Ghemuitorii sunt o meserie veche, care se remarca prin arta de a prelucra materialele textile. Acestia folosesc unelte speciale pentru a crea modele decorative pe materialele textile, cum ar fi matasea, bumbacul si lana. Ghemuitorii au fost folositi in mod traditional pentru a crea haine, lenjerii de pat, perdele si alte articole textile decorative. Acestia au fost folositi in mod traditional in Europa si Orientul Mijlociu, dar au devenit mai populari in secolul al XIX-lea, cand au inceput sa fie folositi in mod regulat in industria de confectii. Ghemuitorii moderni folosesc in continuare aceleasi unelte si tehnici traditionale, dar au devenit mai versatili si au inceput sa creeze articole textile decorative mai complexe.

Model fisa de post: ghemuitor

Fisa de post pentru meseria de ghemuitor


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: ghemuitor, cod COR 731807


Grupa de baza: 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

Titlu post: Ghemuitor

Locatie: ___________

Responsabilitati:

Executa ghemuirea materialelor textile, cum ar fi tesaturi, materiale sintetice si materiale de imbracaminte, folosind masini de ghemuit.

Verifica materialele textile pentru a se asigura ca sunt potrivite pentru ghemuire.

Ajusteaza masinile de ghemuit pentru a se asigura ca produsele sunt ghemuite corect.

Monitorizeaza masinile de ghemuit pentru a se asigura ca functioneaza corect.

Inlocuieste piesele defecte sau uzate ale masinilor de ghemuit.

Verifica produsele ghemuite pentru a se asigura ca sunt de calitate.

Urmareste instructiunile de ghemuire si de intretinere a masinilor de ghemuit.

Urmareste procedurile de siguranta in timpul operatiunilor de ghemuire.

Cerinte:

Experienta anterioara in ghemuirea materialelor textile.

Cunostinte de baza in intretinerea si repararea masinilor de ghemuit.

Abilitati de comunicare si lucru in echipa.

Abilitati de urmarire a instructiunilor.

Abilitati de urmarire a procedurilor de siguranta.

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 731

  Grupa Minora 731

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere imbina aptitudinile artistice si manuale pentru proiectarea, confectionarea, repararea, ajustarea, reglarea, intretinerea si ornamentarea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, bijuteriilor si a altor articole din metale pretioase, precum si a obiectelor din ceramica si portelan. Acestia aplica tehnici traditionale si/sau tehnici recent dezvoltate pentru sculptarea, modelarea, asamblarea, impletirea si ornamentarea diverselor articole din sticla, ceramica, materiale textile, paie, piatra, lemn si articolelor din piele.

 • COR

  Grupa de baza 7318 Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare

  Muncitori calificati in executarea de produse artizanale din textile, piele si materiale similare aplica tehnici si modele traditionale pentru a produce tesaturi, produse tricotate, brodate, tesute si alte articole de imbracaminte si articole de uz casnic, precum si incaltaminte traditionala, genti de mana, curele si alte accesorii.

 • COD

  COD COR 731807 - ghemuitor