Cod COR: 611102 - gradinar
Meseria de gradinar face parte din grupa de baza: 6111 Agricultori si lucratori calificati in culturi de camp si legumicultura.
Meseria de gradinar a existat de-a lungul istoriei, deoarece gradinaritul a fost practicat de-a lungul secolelor pentru a crea si intretine spatii verzi. Gradinaritul a fost practicat in Egiptul Antic, unde gradinarii au creat gradini si spatii verzi pentru a servi ca locuri de odihna si relaxare. In Grecia Antica, gradinaritul a fost folosit pentru a crea gradini decorative si spatii verzi. In Evul Mediu, gradinaritul a fost folosit pentru a crea gradini si spatii verzi in castele si manastiri. In secolul al XVIII-lea, gradinaritul a devenit mai sofisticat, iar gradinarii au inceput sa foloseasca tehnici si metode mai avansate pentru a crea gradini si spatii verzi. In prezent, gradinaritul este folosit pentru a crea si intretine spatii verzi, precum parcuri, gradini, spatii verzi publice si private.
Fisa de post pentru meseria de gradinar
Numele și prenumele salariatului:
Denumirea postului: gradinar, cod COR 611102
Titlu post: Gradinar
Descrierea postului:
Gradinarul este responsabil pentru ingrijirea si intretinerea gradinilor si a spatiilor verzi. Acesta trebuie sa aiba cunostinte despre plante si sa stie cum sa le ingrijeasca si sa le intretina.
Responsabilitati:
- Planificarea si ingrijirea gradinilor si a spatiilor verzi;
- Plantarea si intretinerea plantelor;
- Taierea si indepartarea buruienilor;
- Udarea plantelor si a gazonului;
- Fertilizarea si tratarea plantelor;
- Monitorizarea si controlul daunatorilor;
- Lucrul cu utilaje si echipamente specifice;
- Lucrul in conditii de vreme rea;
- Lucrul in echipa cu alti angajati.
Cerinte:
- Experienta in domeniul gradinaritului;
- Cunostinte despre plante si ingrijirea lor;
- Abilitati de lucru in echipa;
- Abilitati de comunicare;
- Abilitati de utilizare a utilajelor si echipamentelor specifice;
- Abilitati de lucru in conditii
Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
Lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit se ocupa cu cresterea si recoltarea culturilor de camp sau cu plantarea de arbori si arbusti, culegerea de fructe de padure si plante salbatice, cresterea (reproductia), ingrijirea ori vanarea animalelor, producerea unei game diversificate de produse prin cresterea animalelor, cultivarea, intretinerea (conservarea) si exploatarea padurilor, cresterea sau capturarea pestilor, cultivarea ori recoltarea diferitelor specii (forme de viata) acvatice in scopul de a asigura hrana, adapost si venituri pentru ei si familiile lor.
Muncitori calificati in agricultura
Muncitorii calificati in agricultura, orientati catre piata, planifica, organizeaza si efectueaza lucrari agricole necesare pentru cresterea si recoltarea culturilor de camp, plantarea pomilor si arbustilor, cresterea diferitelor specii de animale si producerea de produse de origine animala pentru vanzarea sau livrarea in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate sau in piete.
Gradinari si cultivatori
Gradinarii si cultivatorii planifica, organizeaza si efectueaza lucrari agricole necesare pentru cresterea si recoltarea culturilor de camp, plantarea pomilor fructiferi si a altor arbori si arbusti, cultivarea legumelor de gradina si a plantelor medicinale in scopul producerii de produse horticole pentru vanzarea sau livrarea in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate sau in piete.
Agricultorii si lucratorii calificati in culturi de camp si legumicultura planifica, organizeaza si efectueaza lucrari agricole necesare pentru cresterea si recoltarea diferitelor tipuri de culturi de camp, cum ar fi grau si alte cereale, orez, sfecla, trestie de zahar, arahide, tutun sau alte culturi de camp, cartofi, varza ori alte legume pentru vanzare sau livrare in mod regulat catre cumparatorii cu ridicata, organizatii specializate ori in piete.