.

Cod COR gravor placi litografice


Cod COR gravor placi litografice

Cod COR: gravor placi litografice

Cod COR: 732114 - gravor placi litografice


Meseria de gravor placi litografice face parte din grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti.

Istoria meseriei de gravor placi litografice

Gravarea placilor litografice a fost inventata in 1796 de catre Alois Senefelder, un actor si dramaturg german. El a descoperit ca piatra calcaroasa poate fi folosita pentru a reproduce imagini prin presare. Acest proces a fost numit litografie si a devenit rapid unul dintre cele mai populare metode de reproducere a imaginilor. Gravorii placilor litografice sunt responsabili pentru prelucrarea si gravarea placilor litografice folosind unelte speciale. Acestia trebuie sa aiba ochiul pentru detalii si sa fie capabili sa reproduca imagini cu precizie. Gravorii placilor litografice sunt, de asemenea, responsabili pentru curatarea si intretinerea echipamentelor si a materialelor folosite in procesul de gravare. Acestia trebuie sa fie familiarizati cu tehnicile de gravare si sa fie capabili sa lucreze cu precizie si eficienta.

Model fisa de post: gravor placi litografice

Fisa de post pentru meseria de gravor placi litografice


Numele și prenumele salariatului:


Denumirea postului: gravor placi litografice, cod COR 732114


Grupa de baza: 7321 Zetari si linotipisti

Titlu post: Gravor placi litografice

Descrierea postului:

Gravorul placilor litografice este responsabil pentru gravarea placilor litografice folosind echipamente specializate. Acesta trebuie sa creeze modele si sa graveze placi litografice folosind tehnici specializate.

Responsabilitati:

- Utilizeaza echipamente specializate pentru a grava placi litografice

- Creeaza modele si desene folosind software-ul specializat

- Verifica si testeaza placile litografice pentru a se asigura ca sunt corect gravate

- Asambleaza si instaleaza placile litografice pe masinile de imprimare

- Monitorizeaza si mentine echipamentele folosite pentru gravarea placilor litografice

- Urmareste si respecta procedurile de siguranta si calitate

- Asigura curatarea si intretinerea echipamentelor folosite

Cerinte:

- Experienta anterioara in gravarea placilor litografice

- Cunostinte solide despre tehnicile de gravare

- Abilitati de comunicare si lucru in echipa

- Abilitati de rezolvare a problemelor

- Abilitati de utilizare a calculatorului si a software-ului specializat

 • 7

  Grupa Majora 7

  Muncitori calificati si asimilati

  Muncitorii calificati si asimilatii acestora aplica cunostinte si competente specifice in domenii privind construirea si intretinerea cladirilor, ridicarea structurilor metalice, reglarea masinilor-unelte sau fabricarea, montarea, intretinerea si repararea utilajelor, echipamentelor ori uneltelor, executarea lucrarilor specifice de imprimare si producere sau procesare a produselor alimentare, textile, din lemn, metal ori a altor articole, inclusiv a obiectelor de artizanat. Lucrarile sunt executate manual sau cu ajutorul unor unelte cu actionare manuala si al altor tipuri de unelte, care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor. Sarcinile efectuate necesita o intelegere a tuturor etapelor procesului de productie, a materialelor si uneltelor folosite, precum si a naturii si scopului produsului final.

 • 73

  Subgrupa Majora 73

  Muncitori calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitori tipografi

  Muncitorii calificati in domeniul produselor manufacturiere si muncitorii tipografi se ocupa cu fabricarea si repararea instrumentelor de precizie, instrumentelor muzicale, articolelor diverse, cum ar fi bijuterii sau alte articole din metale pretioase, obiecte de ceramica, vase din portelan si sticla, precum si obiecte de artizanat facute din lemn sau materiale textile, piele ori materiale similare, lucrari de tipografie si legatorie. Lucrarile sunt realizate manual sau cu ajutorul uneltelor cu actionare manuala ori de alta natura care sunt folosite pentru a reduce cantitatea de efort fizic si timpul necesar pentru sarcini specifice, precum si pentru imbunatatirea calitatii produselor.

 • 732

  Grupa Minora 732

  Lucratori poligrafi

  Lucratorii poligrafi culeg si aranjeaza caracterele inainte de imprimare, monteaza si actioneaza presele de tiparit, leaga si finiseaza produsele tiparite, pregatesc sabloanele si actioneaza echipamentele de imprimare pe ecran (serigrafie).

 • COR

  Grupa de baza 7321 Zetari si linotipisti

  Zetarii si linotipistii corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

 • COD

  COD COR 732114 - gravor placi litografice